DIP kutije povukao s birališta / U Dubrovniku par kutija zapečaćeno dan prije izbora, Hrvatin: 'Htjeli su kupiti vrijeme, to je nespretnost'

Iz DIP-a su uvažili prigovor te su sporne kutije povučene, a na glasačka mjesta stigle su nove kutije koje će biti sklopljene i zapečaćene sutra ujutro, neposredno prije otvaranja biračkog mjesta

7.11.2015.
17:28
VOYO logo

Glasačke kutije na nekoliko biračkih mjesta u Dubrovniku zatvorene su i zapečaćene dan prije izbora i to bez prisutnosti svih članova biračkog odbora, usprkos uvriježenoj praksi da se to radi neposredno prije otvaranja birališta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovor je upućen DIP-u, a iz DIP-a su odgovorili kako iz podsjetnika za rad biračkih odbora ne proizlazi obveza da se kutije sklope i zapečate neposredno prije otvaranja birališta. Međutim, iz DIP-a su ipak uvažili prigovor te su sporne kutije povučene, a na glasačka mjesta stigle su nove kutije koje će biti sklopljene i zapečaćene sutra ujutro, neposredno prije otvaranja biračkog mjesta.

Image
Foto: Vijesti.hr

(Vijesti.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica DIP-a potvrdila je da je Povjerenstvo zaprimilo prigovor da je na jednom biračkom mjestu na dubrovačkom području glasačka kutija zatvorena ranije nego je dozvoljeno i bez nazočnosti svih članova nadležnog biračkog odbora. 

"Već smo reagirali, nadležno izborno povjerenstvo dalo je nove kutije koje će se, kako je i propisano, sklapati u nedjelju ujutro, prije početka glasovanja", rekla je Fabijančić Križanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

O objavi službenih rezultata gost RTL-a Danas bio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

"Dobili smo pedesetak poziva građana koji su upozoravali na određena kršenja izborne šutnje kroz slanje, odnosno primanje SMS poruka i letaka. Nije zabilježeno ništa zabrinjavajuće", poručio je predsjednik DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapečaćene kutije koje su pronađene u Dubrovniku su čista nespretnost jer su očito htjeli kupiti vrijeme, ne sumnjamo u manipulaciju", kazao je Hrvatin dodajući kako će zbog prefere biti sporniji unos rezultata. 

"Nemamo samo jedan zapisnik o radu, na biračkom mjestu ih imamo sedam. Unos će biti u dva puta, neovisno će ih unositi dva operatera te onda ti podaci dolaziti do nas. Javnosti će prvi rezultati biti poznati u 22 sata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP još jednom pozvao na poštivanje izborne šutnje

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponovno je pozvalo sve izborne sudionike da poštuju dvodnevnu izbornu šutnju pred nedjeljne izbore za Hrvatski sabor.

Povjerenstvo je, kaže njegova potpredsjednica Vesna Fabijančić Križanić, zaprimilo uobičajene pritužbe na kršenje izborne šutnje, građani se žale da dobivaju različite SMS poruke, izborni sudionici da im se skidaju izborni plakati i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ništa neuobičajeno, no još jednom pozivamo sve sudionike da poštuju izbornu šutnju, istaknula je Fabijančić Križanić. 

Izborna šutnja u Hrvatskoj traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta. Za njena trajanja zabranjeno je objavljivati fotografije, izjave, razgovore sa izbornim kandidatima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kršenje nema propisanih kazni, no predsjednik DIP-a Branko Hrvatin poručio je ranije da neovisno o tome šutnju treba poštovati te da je u konačnici najvažniji sud birača, odnosno javnosti, a kod nedozvoljene promidžbe može se promijeniti zadnji tren.

GONG će tijekom izbornog dana pružiti informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo