DOAJEN TV NOVINARSTVA / Preminuo cijenjeni HTV-ov novinar Ante Granik, pamtit ćemo ga po antologijskom prilogu o ribaru Mati

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Pamtimo ga po izvještavanjima iz Domovinskog rata, po reportažama s mora i kopna, po posvećenosti novinarskoj profesiji, kažu kolege pokojnog Granika

27.8.2022.
13:54
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ante Granik, cijenjeni novinar i reporter Hrvatske televizije, koji je u Šibeniku živio i radio od početka Domovinskog rata, umro je u subotu u 79. godini života. Od 1966. bio je scenarist i redatelj u Programu za djecu tadašnje Televizije Zagreb, a potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. Granik je u Informativnom programu radio kao novinar i redatelj. 

Iz Zagreba 1990. odlazi u HTV centar Split te je u Šibeniku organizirao TV studio i postaje njegov prvi urednik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni prilozi o Mati Vukorepi

Za Domovinskoga rata kao ratni izvjestitelj Hrvatske televizije (HTV) izvještavao je iz Šibenika i zaleđa. U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu. Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske, ali i strane javnosti na Šibenik, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata.

Pamtimo ga po izvještavanjima iz Domovinskog rata, po reportažama s mora i kopna, po posvećenosti novinarskoj profesiji, kažu njegove kolege. Granik je iza sebe ostavio bogatu riznicu kreativnih televizijskih reportaža sa snažnim autorskim pečatim. Ante Granik dobitnik je nagrada HND-a Zlatno pero 1988. i Marija Jurić Zagorka 1998. te godišnje nagrade HRT-a 1993.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija piše o Graniku da bi ostao upamćen samo da je napravio legendarna dva-tri priloga za emisiju "More” o Mati Vukorepi, bageristu iz Planjana, također ribaru koji do mora i svoga broda putuje iz drniške Zagore te njegovoj veseloj obitelji s nekoliko djece. Ti su prilozi ušli u antologiju dokumentarizma i tv-novinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo