KAD ĆE BABLJE LJETO? /

Kiša i grmljavinski pljuskovi u dijelu Hrvatske. Meteorolog otkrio kada će se smiriti

I na istoku porast naoblake i vjerojatnosti za mjestimičnu kišu, ali glavninom na području Posavine i oko gorja na zapadu Slavonije

19.9.2024.
6:15
VOYO logo

Iako je ojačao utjecaj prostrane anticiklone sa sjevera kontinenta, još će danas kružiti vlažan zrak u višim slojevima atmosfere iznad Italije, a u nižim će čak jedna ciklona biti iznad južnog Jadrana i donijeti nestabilnije prilike jugu Hrvatske.

ČETVRTAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve oblačnije, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Malo kiše u gorju i na zapadu unutrašnjosti, ali zato obilnije količine mogu pasti u Dalmaciji, nerijetko u obliku izraženijeg grmljavinskog pljuska, najprije na otocima, a zatim i uz obalu, osobito južnije od Splita. Valja pritom računati i na moguće bujične poplave. Bit će pritom jakog juga, a prema sjeveru će još oblake tjerati jaka, pod Velebitom i dalje na udare olujna bura pa će češće još biti suho, osobito oko Istre. Najniža temperatura malo viša, na kopnu između 11 i 15 °C, a na moru oko 18 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupno sve oblačnije, navečer uz češću kišu, ali većinom južnije od Zagreba, dok bi sjevernije trebalo ostati suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, ali temperatura samo malo niža. Ostaje oko 20 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na istoku porast naoblake i vjerojatnosti za mjestimičnu kišu, ali glavninom na području Posavine i oko gorja na zapadu Slavonije. Zapuhat će slab sjeveroistočnjak kojim će biti samo za nijansu manje ugodno, između 20 i 23 °C.

U Dalmaciji i dalje većinom oblačno, nestabilno uz kišu i pljuskove, osobito prema jugu moguće obilnije. Jugo malo slabi, okreće postupno na istočnjak i buru, najkasnije na širem dubrovačkom području, a tada će i kiša posustajati. Temperatura između 19 i 22 °C.

Na sjevernom Jadranu samo mjestimice s malo kiše, uglavnom prema otvorenome moru i u gorskim područjima, ali u riječkom zaleđu. Bura možda samo malo popusti, ali i dalje jaka na udare olujna, osobito pod Velebitom. Ostaje podjednako ugodno, na vjetru svježe.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede napokon sunčaniji dani na kopnu. No, još djelomice, ponegdje i pretežno oblačno u petak, uglavnom u gorju uz malo kiše. Zatim sve do sredine idućeg tjedna suho, danju čak i razmjerno toplo, a tek će jutra ostati svježa, nakratko i maglovita.

IDUĆIH DANA NA MORU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smirivanje vremena i razvedravanje tijekom petka na Jadranu, rijetko još kakav izolirani pljusak moguć u Dalmaciji. Bura slabi, za vikend i okreće na sjeverozapadnjak. Upravo će dani vikenda biti sunčaniji pa i osjetno topliji, a slično i početkom idućeg tjedna. Oko ponedjeljka doduše kreće jedna epizoda južine, no o tom potom. Valja uživati i iskoristiti ovih nekoliko stabilnijih dana.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo