'DOSTA UGROŽAVANJA ŽENSKOG ZDRAVLJA' / Nakon slučaja Mirele Čavajde, diljem Hrvatske organizirat će se prosvjedi podrške i solidarnosti: 'Država je okrenula leđa ženama!'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U znak solidarnosti i podrške u četvrtak će se diljem Hrvatske održati prosvjedi podrške svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske

10.5.2022.
15:32
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Priča Mirele Čavajde, kojoj Hrvatska nije omogućila prekid trudnoće, digla je na noge pola Hrvatske, a u znak solidarnosti i podrške u četvrtak će se diljem Hrvatske održati prosvjedi podrške svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske.

"Hrabrost Mirele Čavajde da uslijed teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sustavu javnog zdravstva obavezuje nas na solidarnost i otpor. U četvrtak, 12. 5. u 18:00 u Sisku (Kod ure), Šibeniku (Poljana), Osijeku (Trg slobode), Puli (Portarata), Splitu (Narodni trg), Rijeci (Jadranski trg) i Zagrebu (Trg bana Jelačića) iskazujemo solidarnost sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske", stoji na Facebook stranici događaja kojeg su organizatorice nazvale "Dosta!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dosta ugrožavanja ženskog zdravlja'

"Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova. Ustrajemo na zahtjevima koje smo uputile pobačaj i poručujemo: Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi! Dosta ugrožavanja ženskog zdravlja! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena! Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedni uz druge i vičemo DOSTA!", navodi se u pozivu na događaj.

Podsjetimo, odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić danas je potvrdila da je drugostupanjska slovenska komisija donijela pozitivnu odluku o njezinoj klijentici, što znači da će joj biti omogućen prekid trudnoće. U Sloveniji je ta odluka prošla dva stupnja - i prvostupanjsku i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku o prekidu trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAD NEĆE HRVATSKA... /

Slovenci odobrili pobačaj Mireli Čavajdi: Odluka komisije prošla je dva stupnja

Image
KAD NEĆE HRVATSKA... /

Slovenci odobrili pobačaj Mireli Čavajdi: Odluka komisije prošla je dva stupnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo