U Čačićevom Coningu plaće kasne četiri mjeseca?

Radnici u sklopu Grupe Coning nisu dobili plaće za listopad, studeni i prosinac, a čekaju i na plaću za siječanj, koju bi im tvrtka po ugovoru treba platiti između 15. i 28. veljače!

17.2.2011.
15:26
VOYO logo

"Istina je. U tijeku su pregovori, ali iskreno ne znamo kako će to završiti jer već dva do tri tjedna pokušavamo stupiti u kontakt s Upravom koja ne nudi nikakva objašnjenja, niti se sastaje s predstavnicima radnika ili sindikata", rekao nam je predstavnik sindikata, koji zbog pregovora nije htio otkriti svoje ime javnosti.

Kazao nam je i da sve do prošle godine nikakvih problema s isplatama plaća nije bilo. Iako smo upite poslali svim tvrtkama unutar Grupe Coning, kojoj je na čelu supruga šefa HNS-a Marija Čačić, zasad je samo tvrtka Coning Ecogradnja opovrgnula tu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako i Grupa Coning, poput ostalih kompanija koje se bave građevinarstvom, osjeća posljedice gospodarske krize, koja se najprije primjećuje u smislu odricanja od bilo kakvih investicijskih ulaganja. Navode da zbog krize nisu uplatili tek stimulacije.

"Unatoč smanjenoj realizaciji u odnosu na plan, a u nadi da je izlazak iz krize ipak blizu, mi smo umjesto otpuštanja radnika zadržali praktički sve zaposlene. Svi zaposleni su za 2010. godinu primili plaću u visini osnovice i plaćeni su im doprinosi, dok je preostao dug u visini stimulativnog dijela plaće. Očekujemo da ćemo ubuduće redovito isplaćivati plaće, kojom prilikom će radnicima biti isplaćen i zaostali stimulativni dio plaće iz 2010. godine", navodi direktor Coning Ecogradnje, Stjepan Ptiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgava da Uprava na bilo koji način izbjegava s radnicima raspraviti o njihovim potraživanjima, već navodi kako je "Uprava stalno na raspolaganju radnicima i sindikatu i u vrlo dobroj komunikaciji s njima".

Dugovi prema dobavljačima

Iako smo dobili i informaciju da je Coning Ecogradnja, navodno, dužna na desetke milijuna kuna, u toj tvrtki nisu htjeli otkriti o kojem se iznosu radi. Navode tek kako je to jedna od rijetkih tvrtki u svojoj branši koja posluje pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U postojećem okruženju i stanju u državi, te poteškoćama u financiranju građevinskih radova, Coning Ecogradnja ima znatan dio nenaplaćenih radova, pa tako ima i dio nenamirenih obveza prema svojim dobavljačima i kooperantima", sve je što nam je na tu temu imao reći Ptiček.

Direktor ADI Produkta Fahir Mujanić, čiji su radnici lani prosvjedovali zbog Coningovih dugovanja za radove na Hotelu Coning u Trakošćanu, potvrdio nam je da im Coning više ne duguje ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić se pita kakve veze on uopće ima s tim

Šefa HNS-a Radimira Čačića nazvali smo kako bi nam komentirao zbivanja u tvrtki koju je zbog odlaska na dužnost ministra graditeljstva prenio na suprugu, no on je to odbio. Odbacuje i svaku paralelu koja bi se mogla povući između njegovih poslovnih sposobnosti ili sposobnosti za mjesto ministra zaduženog za gospodarstvo ili graditeljstvo sa stanjem u tvrtki Coning.

"Znate li kada sam ja bio u Coningu? Prije 12 godina! Dajte se upitajte što me pitate. U kakvoj su relaciji te dvije stvari?", kazao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi Čačića s vlasničkom strukturom Coninga dvojbeni su, kao i odnosi svih drugih dužnosnika prema svojim bivšim tvrtkama – prenijeli su svoje udjele na odvjetnike, supružnike, braću i sestre ili nekoga petog.

Ta je situacija dovela Čačića čak do Ustavnog suda, koji je nedavno presudio kako mu nisu prekršena ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalio se, naime, na odluku saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2006. godine, kada je zaključilo da se Čačić našao u sukobu interesa zbog Coninga, jer je tvrtka u njegovom ministarskom mandatu sklopila poslove s državom "teške"132 milijuna kuna.

Povjerenstvo je Čačiću priznalo da on "na papiru" nije vlasnik Coninga, ali ga je proglasio "interesno vezanim" za tu tvrtku i prozvalo ga je zato što povjerenik u tvrtki nije obavijestio natječajno povjerenstvo niti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa o Čačićevim vezama s Coningom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201005030280006 arti-201010170193006 arti-201009070937006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo