U BIH ZBOG KORONAVIRUSA DOŠLI NA ČUDNU IDEJU: / Ovo bi stanovnike Dubrovnika i okolice moglo staviti u nezgodan položaj

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

BiH ima ideju - uveli bi putovnice za sve državljane RH koji bi ulazili u njihovu zemlju, što svakako u nezgodan položaj stavlja Dubrovnik i njegovu širu okolicu

19.3.2020.
11:14
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Što će biti s granicama pitanje je koje si mnogi postavljaju otkada je u našim krajevima zavladala epidemija koronavirusa. Prvo se nije znalo što s ljudima iz Istre koji svakodnevno ili vrlo često putuju u Italiju na posao, a sada se čini ne zna što će biti sa stanovnicima Dubrovnika i okolice.

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Kao što znamo, jug Hrvatske je teritorijalno odsječen od ostatka Lijepe naše pa se nameće što će biti s koridorom preko Neuma. Kako piše Dubrovački dnevnik, za sada to funkcionira tako što se u BiH može slobodno ulaziti kao što se može i izlaziti iz Hrvatske, osim u slučajevima kada je putnik zadnjih 14 dana boravio u žarištima zaraze. Međutim, možda se dogode neke promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF MOSTARSKE BOLNICE SLIKOVITO O KORONAVIRUSU: /

'Umisto sprijeda, uša nam je sazad'; A onda je malo prstom čistio zube...

Image
ŠEF MOSTARSKE BOLNICE SLIKOVITO O KORONAVIRUSU: /

'Umisto sprijeda, uša nam je sazad'; A onda je malo prstom čistio zube...

BiH predlaže uvođenje putovnica za državljane RH koji bi ulazili u tu državu

Prema neslužbenim saznanjima Dubrovačkog dnevnika, BiH ima ideju - uveli bi putovnice za sve državljane RH koji bi ulazili u njihovu zemlju, što svakako u nezgodan položaj stavlja Dubrovnik i njegovu širu okolicu. Dakle, ako ta ideja prođe, Dubrovčani će morati do ostatka Lijepe naše dolaziti putovnicom i obratno.

Image

30.12.2017., Sibenik - Od 01. sijecnja zahtjev za izradu nove putovnice moci ce se predati elektronskim putem. Opcija je dostupna grdjanima koji posjeduju elektonicku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, a zahtjev se predaje putem sustava e-gradjani. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Isto tako, novinari Dubrovačkog dnevnika doznaju da je takva praksa počela u GP Metković, Gabela Polje i Nova Sela. Ipak, za neumski koridor još uvijek vrijede ista pravila pa se kroz Neum prolazi slobodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja oko uvođenja putovnica navodno postoji jer se radi o dokumentu u kojem postoje pečati prema kojima se lako može vidjeti gdje je pojedini putnik sve bio i je li možda u posljednje vrijeme u žarištu zaraze. No, nelogičnost u ovoj priči je ta što državljani RH mogu samo s osobnom iskaznicom ići u zemlje EU, kao i u Italiju koja je najveće žarište korone u Europi.

Ono što valja naglasiti jest da je ovo samo ideja i da nije poznato hoće li ona zaživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo