VELIKO ONEČIŠĆENJE / U akvatoriju Brodosplita prikupljeno 206 kubičnih metara mazuta, izvučeno 7 i pol tona krutog otpada

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Navode da je 'predmetnom subjektu' naređeno poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja, te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari

4.10.2022.
13:06
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Do jučer je u akvatoriju Brodosplita prikupljeno 206 kubičnih metara zauljenih voda i 7 548 kilograma krutog otpada, podaci su to iz Županijskog operativnog centra u Splitu koji sanira situaciju nakon onečišćenja mora prije 15 dana.

Nakon incidenta postavljene su tri barijere kako se mazut ne bi širio dalje, a luka je zatvorena plutajućom branom pa je stanje u akvatoriju Brodosplita ostalo nepromijenjeno.
Lučki kapetan i zapovjednik Županijskog operativnog centra Željko Kuštera je za Hinu rekao da je situacija pod kontrolom i da se na terenu još uvijek radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"More čistimo i držimo pod nadzorom cijelo vrijeme, no, u nedjelju je zbog kiše bio novi incident. Kiša je iz cijevi očito isprala mazut koji je ponovno dospio u more. Cijevi bi se u narednom tjednu trebale očistiti. Puno toga mazuta je izvađeno iz šahti, radi se s tri cisterne", izjavio je Kuštera.

Image
AKCIJA SE NASTAVLJA /

U moru kod Brodosplita prikupljeno 6300 kilograma otpada: Spriječeno izlijevanje mazuta u Kaštelanskom zaljevu

Image
AKCIJA SE NASTAVLJA /

U moru kod Brodosplita prikupljeno 6300 kilograma otpada: Spriječeno izlijevanje mazuta u Kaštelanskom zaljevu

Prekršajne mjere sukladno Zakonu o vodama

Iz Vodopravne inspekcije Državnog inspektorata izvijestili su za Hinu da su, sukladno obavljenim inspekcijskim nadzorima, a vezano uz onečišćenje mora mazutom, utvrdili istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane odnosno objekta vojarne "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je "predmetnom subjektu" naređeno poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja, te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari.

"Sukladno Zakonu o vodama poduzet će se prekršajne mjere. Zbog utvrđivanja eventualnog ispuštanja predmetnih opasnih tvari kod drugih subjekata, inspekcijski postupci su u tijeku. Po završetku nadzora o utvrđenim činjenicama Državni inspektorat izvijestit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćenje akvatorija Brodosplita dogodilo se 20. rujna nakon čega su sve službe na terenu nastojale spriječiti širenje masne mrlje po moru. Tada su postavljene dvije brane, kasnije još jedna, a do danas je zabilježen još jedan incident i to prije dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo