prva covid godina / U 2020. pao broj oboljelih od raka: Dobre vijesti ili upozorenje jer je korona ograničila posjete liječnicima?

Broj novih dijagnoza u padu je za 10 posto - potpuni podaci bit će krajem listopada

17.10.2022.
20:27
VOYO logo

Rekli su joj da rak ne boli. Da nešto nije u redu shvatila je kada se pripremala za maraton. Prošle godine dijagnoza: rak dojke s metastazom na kosti.

"Užas, ne znate šta je. Nemate koga pitati, nemate s kim razgovarati. Ne znate hoće li biti dobro, hoće li biti loše. Nemaš koga ni pitati ni kad ti dođe nalaz jer moraš čekati opet doktore da ti pročitaju nalaz da ti kažu što dalje", ispričala je Kristina Varsamopulos iz Zagreba.

Prvi podaci za 2020. pokazuju da je broj novih dijagnoza u padu za 10 posto - potpuni podaci bit će krajem listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada pogledamo po mjesecima u godini, mi vidimo da je 2/3 tog pada bilo tijekom proljeća 2020. ožujak, travanj i svibanj – dok je 1/3 zabilježena u jesen – 10 i 11 mjesec, s najvećim padom u studenom", objašnjava Mario Šekerija, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Riječ je o prvoj korona godini i to mjesecima lockdowna, odnosno velikog rasta broja zaraženih - kada je i bilo manje pregleda. Liječnici upozoravaju: s podacima treba oprezno.

"Sve to treba uzimati s rezervom jer je prirodni tijek takav da se ne može iskazati u tako kratkom razdoblju. Ne možemo gledati samo 2020. u u usporedbi s 2019. Vidjet ćemo što će se dalje zbivati i s pojavnošću s novo dijagnosticiranim bolesnicima i osobito sa smrtnošću", tvrdi Stjepko Pleština, pročelnik Zavoda za tumore probavnih organa KBC-a Zagreb.

Podaci o smrtnosti od raka pokazuju da se pozitivan trend pada, koji je započeo još 2015., nastavlja. Kad je riječ o dijagnostic, pada nije bilo samo u Istarskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći pad je zabilježen kod raka štitnjače, raka bubrega, prostate i melanoma kože. Pad nismo zabilježili kod raka testisa, raka mozga i raka vrata maternice", kaže Šekerija.

Rak zbog korone nije nestao, samo se u 2020. nije dijagnosticirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo nešto odgađali, ne treba sad ići, ne treba sad, pa nema mjesta. Tako da mislim da će biti sve više i više oboljelih", rekla je Kristina.

Nacionalni strateški okvir protiv raka donesen je prije dvije godine - od tada na stranici onkologija.hr upozoravaju na broj umrlih dok čekaju plan za provođenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što znamo da se nekako parcijalno događa je da se planira otvaranje nove onkologije u bolnici Dubrava o čemu nije bilo govor u Nacionalnom strateškom okviru. Kupuju se i linearni akceleratori iz KB Dubrava, ali samog akcijskog plana i kako će provedba izgledati – nema", ističe Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Iz Ministarstva još jedno obećanje: akcijski plan za trogodišnje razdoblje je na završnom mišljenju - planira se skora realizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo