Tvrđava Revelin ugostitelju koji voli narodnjake

Tvrđava Revelin, najatraktivniji prostor za turističke namjene u Dubrovniku, dana je u petogodišnji najam tvrtki Afrika i široj javnosti nepoznatom ugostitelju Lukši Frankoviću.

11.6.2010.
12:33
VOYO logo

Naime, na natječaj za zakup Revelina pristigle su samo tri ponude, no ostale dvije, zagrebačkog Aquariusa i dubrovačkog Fuega, odbačene su zbog nepotpune dokumentacije. Lukša Franković je, pak, za najam ponudio 57.000 kuna mjesečno, a budući da inače vodi i dva kafića u povijesnoj dubrovačkoj jezgri, Afriku i Casablancu, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić odabrao ga je za najboljeg ponuđača.

arti-201006100765006Kako piše Slobodna Dalmacija, natječaj o zakupu Revelina izazvao je odmah nakon objavljivanja pravu buru nezadovoljstva među turističkim djelatnicima, vlasnicima agencija i hotelijerima koji taj jedinstveni prostor, najveći u povijesnoj jezgri, koriste za ekskluzivne evente i gala večere do tisuću ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahušiću su poslali pismo s dvadesetak potpisa, sa zamolbom da ne uništava najprofitniji, kongresni segment turizma kojemu je prostor Revelina i njegove mogućnosti prihvata velikog broja ljudi nezamjenjiv. Njihovo je nezadovoljstvo još više kulminiralo odabirom zakupca.

Prenamjenu Revelina ili makar samo dijela te visokovrijedne utvrde u jedan svakodnevni, obični ugostiteljski objekt smatramo velikom pogreškom koja bi mogla ozbiljno ugroziti kvalitetu i kvantitetu kongresne i kvalitetne event ponude Dubrovnika, kao i ostalih visokozahtjevnih poslovnih grupa, poručuje se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je povjerovati da će se četiri, pet kvalitetnih catering firmi koje se angažiraju za posebne evente i večere u Revelinu, uspjeti složiti s kafićem Afrika. Novi zakupac će htjeti raspolagati prostorom za koji će mjesečno izdvajati preko 50 tisuća kuna i realni život će vrlo brzo pokazati svu nerealnost gradonačelnikovih izjava o mogućnosti daljnjeg korištenja Revelina na dosadašnji način. Revelin omogućuje svim malim agencijama, hotelijerima, najmoprimcima i ostalima koji će raditi posebne tematske večeri, prihod od dodatnih 450 do 500 tisuća eura ove godine", objasnio je za Slobodnu vlasnik agencije Dubrovnik Travel Mario Marušić.

Marušić je kazao i kako je izbor zakupca koji je vlasnik dvaju kafića, od kojih se u jednom puštaju narodnjaci, pojačao njihovu tjeskobu, jer Grad očito nije u stanju kvalitetno upravljati, niti zaštititi kvalitetno interese dubrovačkog turizma. Kaže također i da se pokazalo ispravnim što nisu vjerovali u to da će kvalificirani i iskusni ugostitelji iz Dubrovnika imati vremena, snage i resursa da aktiviraju Revelin kao mjesto dostojno Dubrovnika, jer se nisu ni javili na natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakupac tvrđave Revelin nije mogao reći kakvu će ponudu i programe imati, prije nego se sastane s gradonačelnikom Vlahušićem. "Držao sam i restoran, organizirao sam neke koncerte, svadbe... imao turističke grupe...", kazao je Franković za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo