TUŽNA SUDBINA PSA MEDE - GODINU DANA ČEKA RJEŠENJE ŽALBE I NE SMIJE LAJATI: /

'On pati, patimo i mi, a susjedi se smiju'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pas Medo star je pet i pol godina, a već tri mu je zabranjeno lajanje.

17.11.2017.
22:45
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog toga noći provodi u ljetnoj kuhinji jer po sudskoj odluci od 22 do 7h ne smije lajati, pišu Vijesti.hr.

"Medo je sad u petom mjesecu navršio pet godina, a ja sam ga dobio kad je bio tri mjeseca i udomio sam ga. Mješanac je između šarplaninca i hrvatskog ovčara. Kad je bio mali je bio zaigran, živa lutka, igrao se, papuče, cipele, čarape, sve je to nosio naokolo, to je svuda bilo po dvorištu", priča Medin vlasnik, Anton Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunović kaže kako Medo ne voli kamere, pa zato laje na njih.

"Izgleda da odmalena, kad su ga oni bili snimali, kad su ga bili maltretirali onda izgleda da mu je sad ostalo to u podsvijesti. Izgleda da su ga snimali malim digitalnim fotoaparatom s blicom i onda je skužio da mu nešto rade. Uvijek su radili u paru, jedan maltretira, drugi snima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedi ga provocirali iz osvete

Priča počinje prije tri i pol godine, kada su prvi susjedi tužili Medu zbog preglasnog lajanja.

"Pa to je počelo odmah nakon što sam dobio Meda, odmah nakon par dana. Onda su ga oni počeli na neke razne načine malo provocirati - gađali su ga s nekim kamenčićima, malo znali su i doć kraj njega pa mahati mu s krpom ili nekim štapom ili uglavnom na neki način da ga malo na neki način provociraju."

Šimunovići sumnjaju da su susjedi tužili psa zbog osvete.

"Sumnjam da je to zbog toga šta je suprug od tužiteljice mog tatu određeno vrijeme nekih 5-6 mjeseci uvijek pitao da mu proda zemlju jer naša parcela ima tri tisuće kvadrata, on je tatu nagovarao da mu proda dvije tisuće kvadrata i onda tata nije htio", tvrdi Anton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjeda koja je pokrenula tužbu navela je i da joj Medo uzrokuje teške psihičke posljedice. Da ih njegov neprestani lavež uznemira te da ne mogu kraj njega normalno živjeti.

Anton je zbog toga podigao zid između njih i susjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna sudska ročišta

"On pati, a patimo i mi. A oni se smiju", ogorčena je Marija Šimunović, Antonova majka.

"Imam 87 godina, nikad čuo ni vidio takvo čudo da je netko napao pasa kućnoga - nikad. Nikad. To je žalosno i sramotno što se radi kod nas u tom kvartu", priča Antonov otac, Blaž Šimunović.

Šimunovići više ni ne prate na koliko su ročišta bili zadnje tri godine.

Prije godinu dana sutkinja pulskog općinskog suda obustavila je slučaj jer susjeda koja ih tuži nije pristala na vještačenje buke. Šimonovići su već uplatili sudu 25 tisuća kuna za vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunovići su prije godine dana ponovno uložili žalbu i još čekaju odluku Županijskog suda u Zagrebu kojem je proslijeđen ovaj slučaj.

"Treće godine se vucaramo po sudu, ništa ništa od toga nema. Medi jadan u zatvoru, ne smije da laje, a drugi pasi laju po selu, a on ne smije da laje", žali se Blaž Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunovići tvrde da ne mogu živjeti pristojno sa svojim susjedima, koji ih provociraju.

Buka životinja izuzeta iz zakonske regulative

Bračni par Vukotić je, kao i uvijek do sada, odbio razgovarati s novinarima.

"Medu nisam čuo u ovo vrijeme kako sam ovdje ponekad, ja imam dva mala maltezera kući isto, oni su kao dva kalašnjikova, oni kratko zalaju i zbrišu. To je individualna stvar kome šta smeta", rekao je drugi susjed, Velimir, koji sa svoja dva maltezera živi također kuću pokraj tužitelja.

Novinari su pomoću aplikacije izmjerili količinu buke pred kućom susjeda. Crkvena zvona na nekih 50 metara udaljenosti, kao i automobil na otprilike dva, stvaraju istu buku - oko 60 decibela. Baš kao i Medo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vjerojatno i je stvarna razina laveža psa, međutim, opet ponavljam nju treba promatrati kroz duži vremenski period. Jer kroz jednu minute ili dvije minute već bi ta razina opala sa 60-ak na 50-ak decibela, a kroz sat vremena ukoliko taj pas ne bi lajao ta bi razina opala na 42 decibela", rekao je voditelj Laboratorija za akustička mjerenja Elvis Ciliga.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

28.12.2015., Peroj - Anton Simunovic, vlasnik psa Mede koji je imao sudsku zabranu zbog lajanja. Photo:

Ciliga je stručnjak za buku pulskog Zavoda za javno zdravstvo. Da bi se dobila stvarna slika potrebno je postaviti uređaje tužiteljici u kuću u kontroliranim uvjetima tri do sedam dana. No, ni tada rezultati ne bi bili iskoristivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i kad bi mi uspjeli izmjeriti takvu razinu buke mi ju ne možemo ocijeniti zato što je našim zakonom takva razina buke izuzeta, odnosno izuzeta je buka domaćih i divljih životinja iz naše zakonske regulative", nadodaje Ciliga.

Svjetski poznat

Medo doživio svjetsku slavu. Tako su, primjerice, njemu pisali i Time i Guardian. Na društvenim mrežama podržava ga na tisuće ljudi. Postao je simbol čudnovatih sudskih sporova u Hrvatskoj. O njemu se govorilo i u Saboru.

Image
ZAVRŠENO SUĐENJE: /

Pas Medo proglašen krivim za preglasno lajanje

Image
ZAVRŠENO SUĐENJE: /

Pas Medo proglašen krivim za preglasno lajanje

Šimunovići dodaju i da na pulskom sudu kao vježbenica radi i kći Medine tužiteljice.

"To što je kći tužiteljice zaposlena na našem sudu ne smatram spornim ili kako ste naveli 'nepoštenim za tuženika' budući da je isti imao na raspolaganju odgovarajuća pravna sredstva da eventualne nedoumice ukloni obrazloženim zahtjevom za izuzećem i slično", kazala je telefonom sutkinja koja im je sudila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzeće su tražili, ali ga dobili nisu. I tako Medo laje, a karavane prolaze. Prosječni životni vijek mješanaca je oko 15 godina.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo