ARBITRAŽNA PRESUDA / 'Turudić je pristran, USKOK je namještao dokaze': detaljno smo iščitali odluku arbitražnog suda u Ženevi i to nismo pronašli

Detalji ženevske arbitražne presude potresli su temelje hrvatskog pravosuđa. No, kad se pročita baš cijela presuda, nije sve tako jednostavno, a ni pozitivno za optuženog Ivu Sanadera

13.11.2017.
18:29
VOYO logo

Dvjestotinjak stranica arbitražne presude kao smrtna kazna hrvatskom pravosuđu. Robert Ježić nije vjerodostojan svjedok, sudac Turudić je pristran, a USKOK je montirao snimku iz restorana. Zvuči kao savršena obrana za Ivu Sanadera i Zsolta Hernadija

"Mi ćemo pokušati da to postane dio sudskog spisa, iako ja ne znam hoće li nam sud to prihvatiti", kazala je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera. Sanaderovi odvjetnici već su tvrdili da snimka iz restorana nije vjerodostojna jer je skraćena na 4 minute. Ali - je to posljedica USKOK-ove montaže i namještanja dokaza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnim iščitavanjem presude jasno je da se MOL potrudio dokazati da USKOK lažira iskaze i snimku, imali su i vještaka koji kaže da je to moguće, no sud se ipak nije usudio tako nešto zaključiti. Svaki citat presude na tu temu odnosi se na tvrdnje MOL-a.

'Pozicija MOL-a je da se Ježićeva nekonzistentnost može objasniti samo činjenicom da je njegov iskaz neistinit i da mu je USKOK dostavio informacije kako bi mu pomogli skuhati priču koja može srušiti dr. Sanadera.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DORH-a poručuju da se ne bave nezakonitim radnjama i čekaju ponovljeno suđenje. I to na sudu kojem je predsjednik Ivan Turudić za kojega sud u presudi doista zaključuje:

Sud ne može ignorirati očitu pristranost suca na suđenju. Premda je lako zaključiti suprotno - arbitražni sud u obrazloženju nije ustvrdio da je cijelo Turudićevo suđenje bilo pristrano, nego njegove izjave u javnosti nakon poništenja presude na Ustavnom sudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponovljenom suđenju opet će ključni svjedok biti Robert Ježić, a njega arbitražni sud smatra potpuno nevjerodostojnim - jer nije u proračun vratio 5 milijuna eura mita. Njegov odvjetnik objašnjava da će novac vratiti čim presuda bude pravomoćna.

"Županijski i Vrhovni sud su zaključili da je Ježić relevantan svjedok i tu nemam što dodati, a što se tiče plaćanja 5 mil eura to je moguće tek kad se presuda prevede na njemački i kad je švicarski sud nostrificira", kazao je Marijan Hanžeković, odvjetnik Roberta Ježića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav arbitara o  Ježiću po zakonu neće imati nikakvog utjecaja na hrvatski sud. "Mogu reći da odluka arbitražnog suda ne veže Žup sud ni bilo koji sud u Hrvatskoj i nije odlučna za odlučivanje o kaznenoj odgovornosti", kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Arbitri niti nisu stručnjaci za kazneno, nego trgovačko pravo. Oni su odlučivali samo o valjanosti ugovora Vlade i MOL-a, a novo suđenje Ivi Sanaderu i Zsolut Hernadiju - tek treba početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo