TURISTIČKI SEKTOR U ŠOKU, VLADA NA OVO UOPĆE NE REAGIRA: / 'Situacija je sada kritična, turistička sezona je ugrožena'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma upozoravaju na kritičnu situaciju početkom udarnog dijela turističke sezone

14.6.2019.
12:10
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Obje udruge apeliraju na Vladu da hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz stranih radnika, jer radnika nema i time je ugrožena turistička sezona. U svome priopćenju su istaknuli kako su se Vlada i resorni ministar oglušili na njihove višetjedne apele. Kažu kako je to šokiralo cijeli turistički sektor, jer smatraju da to ne iziskuje dodatna proračunska ulaganja, nego samo dobru volju administracije, javlja N1.

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade", poručuju HUP i HUT u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKOJ KRONIČNO NEDOSTAJE RADNIKA, POVEĆANE KVOTE ZA UVOZ STRANACA: /

Stiže deset tisuća Filipinaca?

Image
HRVATSKOJ KRONIČNO NEDOSTAJE RADNIKA, POVEĆANE KVOTE ZA UVOZ STRANACA: /

Stiže deset tisuća Filipinaca?

Nisu se pripremili

Obje su udruge u jesen prošle godine pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. No, i tada su upozoravale na moguće probleme.

"Tada smo upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država na gubitku

"Turističkom sektoru nedostaje radne snage. Ako je moguće, uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika. Raspoloživost i interes domaćih radnika ne postoje, te se sada nalazimo u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu", objašnjavaju HUP i HUT.

Smatraju da u ovoj situaciji najviše gubi država, jer, prema njihovim podacima, turizam čini 20 posto BDP-a, gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni, a turisti se neće vratiti ako im nitko ne pruži usluge, čime se gube prihodi: "U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo