STRAH OD JESENI / Nijemci u Hrvatskoj okreću svaku kunu dva puta: 'Ni najimućniji ne žele za kolu plaćati 55 ili za pizzu dati 400 kuna'

Image
Foto: Srecko Niketic/Pixsell

U Hrvatskoj se trenutno odmara 930.000 turista i sezona se bliži vrhuncu, ali neke cijene odbijaju potrošače

20.7.2022.
10:17
Srecko Niketic/Pixsell
VOYO logo

Mnogi Europljani već su se, u strahu od onog što bi mogla donijeti jesen, odlučili na štednju i oprez pri naručivanju. S istim brojem gostiju kao lani, utržak u restoranima je 15 posto manji, piše u srijedu Večernji list.

U Hrvatskoj se trenutno odmara 930.000 turista i sezona se bliži vrhuncu. Rat u Ukrajini, na sreću, nije pokvario putne planove većine Europljana, kako se u početku strahovalo, i od početka godine naši su domaćini ugostili nešto više od 8,3 milijuna turista, a stranaca više od 6,9 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvareno je zamalo 40,4 milijuna noćenja i turistički promet iz rekordne 2019. čini se nadohvat ruke. Gostiju je zasad 11 posto manje nego te godine, ali u noćenjima zaostatak u špici iznosi lako nadoknadivih pet posto. Najave za ostatak sezone su dobre, no svjedoče domaći turistički radnici, gosti koji dolaze ove godine nisu ono što su bili lani.

'Što košta da košta'

U drugoj pandemijskoj godini, sretni što su putne barijere pale, dolazili su rasterećeni, željni nadoknaditi propušteno. Pa, što košta da košta. Ove godine sa sobom nose breme inflacije, rastućih cijena i brige što ih kod kuće čeka najesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove, krizne navike Europljana najbolje se vide po tome kako i koliko troše, a to ne zaobilazi ni tradicionalno najbrojnije hrvatske goste, Nijemce. Tako će mlada, uspješna računovotkinja iz Münchena na odmoru u Hrvatskoj svaki euro okrenuti dvaput jer se, kako kaže, boji kakve će životne troškove imati ove zime, a par iz okolice Frankfurta na krstarenju južnim Jadranom na Mljetu preskočiti posjet Nacionalnom parku jer je ulaznica za njih dvoje 250 kuna.

Image
PODCIJENJENI BISER /

Ručak uz plažu za dvije osobe 47, sladoled 3, a kava 5 kuna: Ova europska destinacija postaje sve popularnija za godišnji iz snova

Image
PODCIJENJENI BISER /

Ručak uz plažu za dvije osobe 47, sladoled 3, a kava 5 kuna: Ova europska destinacija postaje sve popularnija za godišnji iz snova

"Kad cijena ima opravdanje u kvaliteti, većina ne postavlja nikakva pitanja, ali ni najimućniji ne žele za coca-colu plaćati 55 kuna ili za jumbo pizzu dati 400 kuna, kolika joj je cijena u nekim našim razvikanim destinacijama. Znaju naši gosti da Hrvatska ne želi biti destinacija masovnog turizma i da više ne ljetuju na Balkanu, nego u Europskoj uniji, ali ne žele platiti više nego što nešto vrijedi, a pogotovo se ne žele razbacivati novcem", govori dalmatinski brodar (podaci poznati redakciji), koji na svom brodu ugošćuje pretežno Nijemce i češće nego lani svjedoči da preskaču odlaske u restorane, butelje uz ručak, odlaske na izlete i slično, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo