GORIVO SKUPLJE NA AUTOCESTI / Poznato je i koliko će koštati, a dok jedni to vide kao udar na turiste, oni to vide kao priliku: 'Možda i vidim nešto'

Na autocesti, benzin će koštati 14,07, dizel 14,57, a plavi dizel 10,93. Da nema nikakvih mjera vlade, Eurosuper 95 koštao bi 15,95, dizel 16,64, a plavi dizel 11,83

20.6.2022.
21:37
VOYO logo

Nakon što je Vlada donijela odluku da neće dirati cijene goriva na benzinskim crpkama, turisti kažu da će i oni ići na lokalne crpke. "Ukoliko je puno jeftinije izvan autoceste, vozio bih u grad i punio auto u gradu. Možda i vidim nešto umjesto da platim skuplje na autocesti", kazao je jedan turist za RTL.

"Ako je jeftinije u gradu, onda definitivno idem u grad", kazala je jedna turistkinja. Na autocesti, benzin će koštati 14,07, dizel 14,57, a plavi dizel 10,93. Da nema nikakvih mjera vlade, Eurosuper 95 koštao bi 15,95, dizel 16,64, a plavi dizel 11,83 kn/l.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer kaže da je ušteda građanima zahvaljujući mjerama vlade 2,45 kuna po litri benzina, 2,56 kuna po litri dizela i 2,38 kuna po litri plavoga dizela. U Vladi ne očekuju gužve na lokalnim crpkama. "Mislim da nije uopće upitno da bi sada najedanput turisti koji dolaze tijekom sezone silazili s autoputa, išli u grad i točili benzin u naseljenom mjestu i vraćali se na autocestu. To nije realno", kazao je premijer.

Ništa od nestašice

Iako se spominjala nestašica goriva ukoliko dođe do smanjivanja marži, ministar gospodarstva tvrdi da ništa od toga. "Ako je u Sloveniji marža 44/46 lipa i nema nikakvih nema nikakvih priča o nestašicama, a kod nas se na 65 lipa govori o nekakvim potencijalnim problemima, onda treba sagledati ta oba podatka i vidjeti o čemu se tu radi. Prema tome, ne očekujem nikakve nestašice", kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestašice ne očekuju držani proračun ni bilance naftnih kompanija. Jer zbog poskupljenja zarađuju više od planiranog. Šef udruge koja okuplja ekonomiste poručuje, taj novac treba vratiti građanima i hvali ovaj potez Vlade s jednim ali.

Image
SCENARIJ IZ KATASTROFE /

Može li gorivo doći do cijene od 50 kuna po litri? Poznati stručnjak odgovara: 'Vjerojatno da, ako potraje rat u Ukrajini...'

Image
SCENARIJ IZ KATASTROFE /

Može li gorivo doći do cijene od 50 kuna po litri? Poznati stručnjak odgovara: 'Vjerojatno da, ako potraje rat u Ukrajini...'

"Ta mjera je bolja od onog što smo imali do sad, smatram da se kreću u dobrom smjeru. Međutim ukupno gledano nije dobro. Treba napraviti dvije stvari. S jedne strane treba AZTN izaći na teren i voditi brigu da nema kartelskih dogovora. S druge strane treba pustiti tržište da formira svoje cijene", kazao je Damir Vanđelić, predsjednik ZRIN-a. "A onda novac Vlada vrati građanima kroz vaučere“, poručuje Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo