NA VIRU / Turisti iz Mađarske vadili periske iz mora! Policija i ronioci im očitali bukvicu: 'Šokirali su se'

Image
Foto: Morski.hr

Periska je strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Najstrože je zabranjeno njeno vađenje i posjedovanje, bez obzira radi li se o tada živom ili već mrtvom primjerku

29.8.2023.
12:32
Morski.hr
VOYO logo

I ponovno se događa ono o čemu smo već pisali. Turisti stignu na Jadran i krenu vaditi periske iz mora. Riječ je bila o Mađarima koji ljetuju na viru, a sve je Morskom.hr javila Angela Bradarić, tehnička suradnica Hrvatskog veterinarskog instituta.

"Šalje mi kolega Vedran, ronioc iz RK Nautilusa, slike lijepe plaže s Vira, ispod slike tekst: "Mađari vade periske!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skačem ko oparena… pitan "di si?"Lete poruke, iskaču slike…"Rekao sam im da ne smiju, da je zaštićena, da će platiti kaznu… ne trzaju! Eno je vanka!" Poruka na desetke, iz svake izbija očaj, nemoć, pitanje…"šta ću sad???" Smirujem salve poruka jednostavno:" Zvat ću policiju!" Ne razmišljam da ne znam ni koga ni gdje??? Zna Google", prepričava Bradarić.

Image
Foto: Morski.hr

Javila joj se policija u Zadru koja je vrlo brzo reagirala. Iznenadilo ju je to jer je mislila da će biti nezainteresirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslala im je fotografije, kontakt kolege ronioca, a policajac joj govori da će odmah poslati ekipu na teren. Mađari, koji su navodno isto ronioci, vratili su perisku u more nakon što im je ronioc rekao da je pozvana policija. Tvrde da nisu znali za pomor, da je periska ugrožena i zaštićena vrsta.

Image
Foto: Morski.hr

"Poslala sam mu odmah edukativni tekst na engleskom, da lakše objasni Mađarima, i to je bio pun pogodak. Sad znaju! Vedran je održao i kratku edukaciju, policajcima i Mađarima, šokirali su se kad su čuli da ih je u Jadranu samo 26 živih! I oni su kao i mnogi drugi smatrali perisku živom ako strši iz pijeska. Vedran ih je poučio da moraju mahnuti rukom iznad nje da vide je li se zatvara, jer to znači da je živa", ispričala je Angela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, periska je strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Najstrože je zabranjeno njeno vađenje i posjedovanje, bez obzira radi li se o tada živom ili već mrtvom primjerku.

POGLEDAJTE VIDEO: Stranci u Poreču izvadili perisku i slikali je. 'Ali ona je zaštićena čak i kad je mrtva', otkriva biologinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo