dva dana prije rođendana / Tuga za obožavatelje 'Bijelog Dugmeta': Preminuo legendarni klavijaturist Vlado Pravdić

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vlado Pravdić posljednjih mjeseci se borio s teškom bolešću

5.12.2023.
11:59
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Klavijaturist "Bijelog dugmeta", Vlado Pravdić, preminuo je sinoć u Splitu samo dva dana prije svog 74. rođendana, doznaje Dnevni avaz.

Tužne vijesti potvrdila je njegova bliska prijateljica. Posljednjih mjeseci borio se s teškom bolešću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravdić je rođen 6. prosinca 1949. u Sarajevu, a popularnost je stekao kao član originalne postave legendarne grupe Bijelo Dugme čiji je bio klavijaturist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rodnom gradu je upisao nižu glazbenu školu gdje je naučio svirati klavir. Zatim je završio i srednju glazbenu školu, a studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Njegova glazbena karijera počela je 1965. godine u grupi "Vokinsi".

Zatim je svirao s grupom "Kost", "Ambasadorima" i "Indexima". Nakon jednog koncerta s Indexima sprijateljio se s Goranom Bregovićem koji je u to vrijeme svirao s rock grupom Jutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah su "kliknuli" te se Pravdić odlučio pridružiti grupi "Jutro". Nakon razlaza većina iz grupe se 1974. udružila i kasnije osnovala legendarno Bijelo Dugme.

Pravdić je svirao na prva dva albuma prije nego što je u jesen 1976. otišao na obvezno služenje vojnog roka nakon čega ga je u bendu zamijenio Laza Ristovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bend se vratio nekoliko godine poslije i bio član Bijelog Dugmeta sve do 1987.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo