NENADOKNADIV GUBITAK / Beskrajna tuga u obiteljima poginulih pirotehničara: 'Josipina sestra kao da je nešto predosjetila. A Igor... Brinuo ga je taj teren'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

'Posljednji put vidio sam ga prošle srijede. Brinuo ga je taj teren. Nije se bojao da će stradati, ali je govorio da je tamo jako puno mina, baš tih protutenkovskih', kazao je nećak poginulog pritoehničara

24.2.2023.
17:04
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak je, prilikom razminiranja u ličkom mjestu Čanak na predjelu Vrlet-Skokovi, poginulo dvoje pirotehničara. Na licu mjesta poginula je pirotehničarka Josipa Bošković iz Novih Bešinaca kod Požege, dok je teško ozlijeđeni pirotehničar Igor Kirin iz Pitomače preminuo u kolima Hitne pomoći dok su ga vozili u bolnicu u Gospiću.

Nad obitelji dvoje poginulih danas se nadvila tuga. Otac Josipe Bošković, Ivan, u teškom je stanju, a ni sestri Valentini nije ni do čega. Brat Tomislav uputio se u Liku, a majka Zdravka kazala je za Jutarnji list da još nije svjesna da njezine kćeri više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAGEDIJA KOD ČANKA U LICI /

Prilikom razminiranja smrtno stradali pirotehničarka i pirotehničar

Image
TRAGEDIJA KOD ČANKA U LICI /

Prilikom razminiranja smrtno stradali pirotehničarka i pirotehničar

'Bože, kao da je nešto predosjetila'

Josipa je na teren otišla prošle subote, a s roditeljima se zadnji put čula u srijedu. Bila je dobro raspoložena. Dan ranije čula se i sa sestrom nakon što je ova na svome Facebooku napisala stih pjesme ‘‘Gdje si, što te nema‘‘

''Bože, kao da je nešto predosjetila, a Josipa ju je nazvala da je pita što se događa pa su njih dvije tada razgovarale'', kazala je uplakana majka za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipa se u mladosti bavila rukometom, igrala je za ŽRK Požega, a poslije je radila kao trgovkinja. U pirotehničare je otišla prije 2-3 godine.

Bivša rukometašica, vedra, pozitivna...

''Kod nas je napravila prve rukometne korake i ostala punih osam godina, a onda su je karijera i život odveli u Osijek, pa u Umag, gdje je također uspješno igrala. O njoj stvarno mogu pričati samo lijepo, jer je bila djevojka za primjer. Potekla je iz skromne obitelji, vrlo pristojna i samozatajna, a na terenu prava lavica. Svima će nam nedostajati'', kazao je bivši predsjdnik ŽRK Požega Branko Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Igrale smo skupa 15-ak godina, od najmlađih kategorija u Požegi do Osijeka. Ja sam se tada odlučila za studij u Osijeku, a Josipa je nastavila karijeru. Teško je ovo prihvatiti, jer ona je stvarno bila divna osoba. Vesela, pozitivna, vedra, spremna za šalu i veselje kada je to prigodno, ali i za ozbiljan rad kada je potrebno. Na treninzima i utakmicama uvijek je bila prva u svemu, uvijek pokretač, vođa, prva na čelu kolone… Bože, kad se sjetim koliko smo se mi ostale ‘šlepale‘ uz nju, a ona je to prihvaćala bez ikakvih problema i samo nas poticala da je slijedimo. Požrtvovna, vedra, stvarno samo najbolje i najljepše mogu govoriti o njoj'', kazala je Josipina nekadašnnja suigračica Sara.

Igor je za sobom ostavio ženu i troje djece

A tuga je zavladala i Pitomačom nakon što se doznalo za smrt 45-godišnjeg Igora Kirina. Za sobom je ostavio troje djece. Vijest je najteže pala najmlađoj kćeri koja je lani tek krenula u osnovnu školu, a u suzama su i 20-godišnja kći, 24-godišnji sin, Igorova supruga Spomenka, majka, otac…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strašno im je. Znali smo da je to opasan posao, ali svaki posao je rizičan. Tako je i on govorio. Nikad ne očekuješ da bi se ovo moglo dogoditi', kazao je za Jutarnji list Igorov nećak Domagoj dok su supruga i kći drhtavim rukama lijepili osmrtnicu. Pogreb će biti u subotu, u 15 sati na groblju u Pitomači.

Igor je, kaže njegov nećak, završio obuku za pirotehničara, ali do prije desetak godina nije se bavio tim poslom. Radio je razne poslove, neko vrijeme bio je zaposlen i kod klesara, a onda je odlučio baviti se pirotehničarskim poslom kako bi osigurao egzistenciju svojoj brojnoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirao je raditi taj posao još dvije godine

''Bio je u tome jako stručan, znao je mnogo. Uvijek je pazio na svoje kolege, na neki način im je bio i mentor jer bi, ako je nešto bilo sumnjivo, prvi on otišao pogledati. Tako je bilo i ovaj put. Kolegica Josipa, s kojom je neko vrijeme radio, alatom je htjela maknuti neko trnje, a zahvatila je minu. Rekli su nam da se najvjerojatnije radi o protutenkovskoj mini. Kolege su pojasnili da je još bio pri svijesti kada je kolima Hitne pomoći krenuo prema bolnici, no usprkos naporima medicinskog tima, do bolnice nije uspio stići. Ozljede su bile preteške. Posljednji put vidio sam ga prošle srijede. Brinuo ga je taj teren. Nije se bojao da će stradati, ali nam je govorio kako je tamo jako puno mina, i to baš tih, protutenkovskih. Znao je to iz iskustva, radio je po terenima diljem Hrvatske. Ispratili smo ga, uskoro se trebao vratiti, a umjesto toga u četvrtak su nas nazvali kolege i obavijestili što mu se dogodilo', ispričao je njegov nećak Domagoj.

Lani je obitelji obećao da će se pirotehničarskim poslom baviti još dvije godine i onda se povući. Nažalost, nije to dočekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo