BUKTINJA KOD TROGIRA / Tucaković: 'Mali radovi su prouzrokovali ovakav požar, to je strašno. Građane molim da ne rade ništa što dovodi do otvorenog plamena'

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković kazao je da požar na području Trogira gase 3 kanadera, 136 vatrogasaca i 35 vozila

3.8.2021.
18:27
VOYO logo

Ponovno se razbuktao požar koji je tijekom noći u trogirskom zaleđu zaprijetio i kućama, benzinskoj pumpi te zatvorio Jadransku magistralu.

Požar se aktivirao na sjevernoj strani i sjeveroistoku Segeta Gornjeg uslijed jakog vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zračne snage koje su odmah po dojavi o novom plamenu poletjele, sa zemlje je 124-ero vatrogasaca s 34 vozila, uz pomoć 25 vojnika pokušavalo obuzdati požar još uvijek iscrpljeni od noći prije.

Prve procjene kažu da je prije popodnevnog razbuktavanja opožareno 700 hektara između Trogira i Planog. Poslijepodne je premašilo i 1000 hektara. Najgori požar sezone je najveći još od onog koji je 2017. ugrozio Split. Ipak, ono najgore je izbjegnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar je u popodnevnim satima stao i omogućio vatrogascima da se lakše nose sa stihijom. Noć bi trebala biti mirnija od prošle, no pred jutro prijeti jugo koje bi, ako se požarište ne sanira, moglo izazvati nove probleme. 

Image
situacija nije dobra /

Policija otkrila što je uzrok velikom požaru kod Trogira! Opet se aktivirao, vatrogasci iz cijele Dalmacije sudjeluju u gašenju

Image
situacija nije dobra /

Policija otkrila što je uzrok velikom požaru kod Trogira! Opet se aktivirao, vatrogasci iz cijele Dalmacije sudjeluju u gašenju

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković RTL-ovom reporteru Ivanu Žadi otkrio je najnovije informacije o stanju na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najsretniji bih bio da je stanje kao prijepodne, da je dobro. Međutim, nakon 13 sati došlo je do jakog vjetra i aktivacije požara na dvije fronte. U kratkom vremenu se proširio preko pruge i otišao prema Labinu, Ivkovićima, Zovićima na području Planog. Sve snage smo preusmjerili u obranu. Aktivirali smo kanadere, na terenu je 136 vatrogasca, 35 vozila, u zraku su 3 kanadera, 4 air tractora, sve raspoložive snage. Dodatno smo pozvali snage iz Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije. Nema oštećenih kuća, povrijeđenih vatrogasaca. Rasporedili smo kamion pored svake kuće da ako dođe požar do ovog dijela da se ništa ne dogodi. Kanaderi cijelo popodne rade i dobro je što na drugim područjima nemamo požara da sve snage možemo usmjeriti ovdje na obranu područja. Ući ćemo u još jednu noć, snage ćemo zamijeniti svježim snagama. U pripravnosti su snage u Divuljama koje ćemo čuvati za sutra ujutro", kazao je Tucaković.

Kazao je i da će cijele noće dežurati i izmijeniti snage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ćemo na cestama da obranimo sve što je potrebno obraniti bez obzira što će vjetar pojačati. Borit ćemo se i dati sve od sebe da se ništa dogodilo. Ovo što je izgorilo, tu nema nekakve velike štete. Volim reći, sekundarno, oporavak prirode je dugotrajan", kazao je.

Tucaković je objasnio da je isušenost biljaka dala ubrzanje požarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako kažem podatak koji sam iznio ranije da je samo u srpnju stotinu požara više u području priobalja, a u odnosu na prošlu godinu imamo 1000 požara manje - to govori o kakvoj se snazi požara radi", kazao je.

Na pitanje treba li u ovo vrijeme raditi građevinske radove, s obzirom da policija njih navodi kao uzrok velikog požara, Tucaković kaže da ne treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamolio bih sve građane da se opuste. Ljeto je. Nemojmo raditi ništa što može dovesti do pojave iskre ili otvorenog plamena. Mali radovi su prouzrokovali ovakav požar, to je strašno", kazao je.

Tucaković je kazao i da vatrogasci prate tri požara na granici Hrvatske i BiH, na području iznad Knina, Slanog i Metkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na zahtjev sjeverne Makedonije upućen Hrvatskoj za pomoć u borbi s požarima.

"Došao je zahtjev za pomoć u ljudstvu i tehnici pa ćemo tijekom sutrašnjeg dana razmotriti tu mogućnost", kazao je. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo