Skok u prodaji / Tržište se oporavlja: u Europi značajno porasla prodaja automobila

Image
Foto: RTL arhiva

U 27 zemalja Europske unije je prošloga mjeseca zabilježeno povećanje u prodaji automobila, pa se obujam prodaje ponovo približio razini iz svibnja 2007. , prije izbijanja ekonomske krize

16.6.2017.
15:10
RTL arhiva
VOYO logo

U Europi je u svibnju porasla prodaja automobila, poduprta oporavkom potražnje u 'starim' članicama Europske unije, prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), 

U 27 zemalja Europske unije je prošloga mjeseca registrirano ukupno 1.386.818 novih automobila, što predstavlja povećanje od 7,6% više nego u istom razdoblju prethodne godine. To ujedno znači i da se obujam prodaje ponovo približio razini iz svibnja 2007. godine prije izbijanja ekonomske krize. U skupini 'novih' članica EU prodaja je također skočila, i to za 17,3%, što je dvostruko snažniji rast nego u prethodnom mjesecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Vrgorac uz bok velikim svjetskim gradovima: Tesla otvorio punionicu za električne automobile

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Teslini radnici u noćnoj mori: 'Ljudi padaju i razbijaju lice, druge šalju da nastave dok oni još leže'

>> Novi trendovi u autoindustriji: mali gradski automobili prepuni tehnoloških noviteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče velikih europskih tržišta, Njemačka je ponovo preuzela vodeću poziciju sa stopom rasta prodaje za 12,9%, slijede joj Španjolska, zatim Francuska i Italija, dok je samo Velika Britanija bilježila pad prodaje.

U Hrvatskoj je u svibnju registrirano 8.045 novih automobila, što je 34,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a stopa rasta najveća je od prošlogodišnjeg kolovoza. Hrvatska je bilježila snažan rast prodaje i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, uz registriranih ukupno 25.110 novih automobila, prenosi Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo