'BOL I KRVARENJE U USTIMA, GRLU, TRBUHU...' / Trovanje jednjaka i želudca ima teške posljedice: Simptomi su ozbiljni, a ovako se treba liječiti

Image
Foto: Shutterstock

U najčešće dostupna korozivna sredstva spadaju čvrsta i tekuća sredstva za čišćenje odvodnih cijevi i zahodskih školjki

7.11.2023.
12:30
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o navodnom trovanju u riječkim kafićima, iz policije su u utorak izvijestili da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića, a u riječkoj bolnici je hospitalizirana osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. 

Društvenim mrežama kolaju brojne poruke u kojima se upozorava građane da ne piju bezalkoholna i gazirana pića jednog proizvođača, jer se navodno nekoliko osoba teško otrovalo mineralnom vodom u riječkim ugostiteljskim objektima pa im je pružena liječnička pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVIJESTILI SU DRŽAVNI INSPEKTORAT /

Policija se oglasila o porukama o trovanju: 'Prije tri dana dobili smo dojavu, osobi je pozlilo u jednom ugostiteljskom objektu'

Image
IZVIJESTILI SU DRŽAVNI INSPEKTORAT /

Policija se oglasila o porukama o trovanju: 'Prije tri dana dobili smo dojavu, osobi je pozlilo u jednom ugostiteljskom objektu'

Neslužbeno se doznaje da inspekcijska tijela provode uzorkovanje u nekim riječkim ugostiteljskim objektima. Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da je  4. studenoga zaprimljena dojava da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezena u riječku bolnicu radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći.

Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba. O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz njegove nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na bolnički odjel primljena jedna osoba

Utvrđivanje relevantnih činjenica se nastavlja, a iz policije napominju da im osim tog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji.

Iz riječke bolnice su na upit Hine odgovorili da je na bolnički odjel primljena jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah tijekom javljanja u ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu, koja je prethodila hospitalizaciji, obavljena je prijava nadležnim istražnim organima Policijske uprave Primorsko – goranskoj, naveli su iz bolnice. Iz riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doznaje se da za sada nisu zaprimili eventualne uzorke bezalkoholnih pića za analizu.

Takva vrsta trovanja može imati teške posljedice

Nakon detaljne analize i istrage, javnost bi mogla saznati detalje cijele priče koja nije nimalo bezopasna, piše N1, jer ova vrsta trovanja jednjaka i želuca može imati teške posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do takvih slučajeva dolazi nakon ingestije korozivnih tvari kao što su jake kiseline i lužine, što može rezultirati perforacijom ili stvaranjem otvora u jednjaku i(li) želucu. U najčešće dostupna korozivna sredstva spadaju čvrsta i tekuća sredstva za čišćenje odvodnih cijevi i zahodskih školjki, prenosi N1. Industrijski proizvodi su uglavnom koncentriraniji od sredstava za kućnu upotrebu i stoga mogu nanijeti veću štetu, a kiseline češće djeluju na želudac nego na jednjak.

“U početne simptome spadaju pojačana salivacija i disfagija. U teškim slučajevima odmah nastaje bol i ponekad krvarenje u ustima, grlu, prsima i trbuhu. Ozljeda dišnih putova izaziva kašalj, tahipneju i stridor”, stoji u medicinskom priručniku (MSD) pa se nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Perforacija jednjaka rezultira medijastinitisom s jakim bolovima u prsima, tahikardijom, povišenom temperaturom, tahipnejom i šokom. Perforacija želuca može izazvati peritonitis. Može nastati od nekoliko sati do nekoliko tjedana nakon ingestije. Liječi se antibioticima i kirurški.”

POGLEDAJTE VIDEO: Stanko naručio mineralnu u restoranu, poslužili mu nešto što mu je spalilo utrobu! Uslijedio je kaos…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo