PODACI MINISTARSTVA UPRAVE / Tri županije prednjače po sklapanju istospolnih brakova: u Hrvatskoj vezu ozakonjavaju i stranci

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave, najviše životnih partnerstava osoba istog spola tijekom prošle godine sklopljeno je u Zagrebu

7.2.2017.
14:10
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

U Hrvatskoj je 2016. sklopljeno 66 životnih partnerstava osoba istog spola, od čega su 35 sklopili muškarci, a 31 žene, piše Lokalni.hr. U toj brojci se nalazi i šest parova stranih državljana koji su Hrvatsku odabrali za ozakonjenje veze, dok je 24 parova miješane nacionalnosti, s time da jedan od njih ima hrvatsko državljanstvo. 

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave najviše takvih oblika zajednice sklopljeno je u Gradu Zagrebu, njih 39, a slijede Istarska županija s osam, Primorsko-goranska sa šest i Varaždinska županija s tri životnih partnerstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dva životna partnerstva sklopljena su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a po jedno u Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj, Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola sklopljena pred matičarom. Od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu u kolovozu 2014. godine sklopljeno ih je 174.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo