Tri tisuće brucoša u šoku, upis plaćaju 10.000 kuna

Iako Ministarstvo obrazovanja tvrdi da je svoju odluku donijelo ranije te da su pravila u ponovnom upisu brucoša poznata, studenti tvrde da to nije tako.

22.7.2012.
9:23
VOYO logo

Svi studenti koji su upisivali prvu godinu studija dosad su se upisivali na teret Ministarstva obrazovanja, pa i oni koji nisu uspijevali na nekom drugom fakultetu pa su se ponovno upisivali. No, odsad će studenti ponavljači morati plaćati prvu godinu studija.

Odluka o plaćanju studija donesena naknadno?

Odluku je Ministarstvo, držalo u tajnosti sve do objave konačne liste studenata. Liste su objavljene 16. srpnja u ponoć, a sveučilišta 18. srpnja donose ovu odluku, piše Slobodna Dalmacija. Također prema novoj uredbi, oni koji su primljeni na fakultet a ne upišu se mogu biti kažnjeni jer su drugom zauzeli mjesto. Kazna se kreće od dvije do 50 tisuća kuna. Na sve to su se požalili i studenti na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada su zaključene rang-liste, niti jednom redovnom studentu koji mijenja studij nije bilo uvjetovano da taj studij mora plaćati. Jedino što su visoka učilišta i sveučilišta postavila kao uvjet za upis svim onima koji su 'upali' po rang-listama, jest da donesu dokumente, tri slike, potvrdu o prebivalištu i 300-400 kuna upisnine. Jasno je vidljivo da je odluka o plaćanju studija donesena naknadno", napisali su studenti na Facebooku.

Sprječavanje zlouporabe

Prema podacima iz Ministarstva na rang-listama 93 visoka učilišta nalazi se 3.018 kandidata koji su već ranije studirali na nekom redovnom studiju uz potporu Ministarstva. Oni će, sukladno novim propisima, ove godine morati plaćati svoj studij i to, ovisno o tome što studiraju, od sedam do deset tisuća kuna. Također kažu kako odluka postoji od 4. lipnja te da je nisu mijenjali u zadnji tren. Osim toga, tvrde da ni ranijih godina nije vrijedilo pravilo da studenti koji ponovno upisuju prvu godinu nekog drugog studija studiraju besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način država želi spriječiti zloporabe, jer činjenica je da dio studenata upisuje studij samo kako bi koristili studentska prava. Ako visoko učilište studentu koji prvi put upisuje studij kao redoviti student naplati školarinu, bit će dužno vratiti uplaćena sredstva studentu", zaključuju u MZOS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo