TRI PLENKOVIĆEVA PUTA DO NOVE VEĆINE: / HDZ u potrazi za 10 mandata, jedna se opcija nameće sama od sebe, hoće li HDZ ipak tražiti jaču većinu?

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HDZ sa 66 osvojenih mandata ima komotnu poziciju za sastavljanje vlasti, no treba mu mala pomoć od najmanje 10 ruku, a njih bi mogao dobiti na tri načina

6.7.2020.
12:01
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je sinoć na parlamentarnim izborima osvojio dovoljno glasova birača da prikupi ukupno 66 saborskih mandata. Uspjeh je tim veći što su glavni konkurenti, Restart koalicija, debelo zaostali sa svega 41 mandatom. U Hrvatskom saboru sjedi 151 zastupnik, što znači da bi za osvajanje saborske većine, odnosno 76 zastupnika, a time i stvaranja stabilne Vlade, Andreju Plenkoviću trebalo još desetero ljudi. No, u lagodnoj je poziciji, vlast bi mogao formirati brzo i to na čak tri načina.

Image
NOVA VLADA VEĆ ZA 2-3 DANA? Šprajc tvrdi: /

'Pitanje je kakvu će Vladu htjeti imati Plenković. Dolaze ozbiljne nevolje...'

Image
NOVA VLADA VEĆ ZA 2-3 DANA? Šprajc tvrdi: /

'Pitanje je kakvu će Vladu htjeti imati Plenković. Dolaze ozbiljne nevolje...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ+Manjine+Reformisti+HNS - 76 zastupnika

Najizglednija opcija za sastavljanje većine jest da se 66 HDZ-ovaca još priključi osmero predstavnika nacionalnih manjina (Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj) te Reformisti Radimira Čačića i dosadašnji koalicijski partner HNS. Potonji su osvojili svaki po jedan mandat, čime bi zbroj mandata došao na točno 76, koliko je potrebno za stvaranje većine u Saboru.

Radimir Čačić je još ranije najavio mogućnost koaliranja s HDZ-om, ako Restart ne osvoji dovoljan broj mandata, što se na kraju i dogodilo. HNS je koalicijski partner dosadašnje Plenkovićeve vlade, a njihov šef Predrag Štromar, bio je ministar graditeljstva. Ova se opcija nameće sama od sebe, s obzirom na to da se radi o dosadašnjim HDZ-ovim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ+Manjine+Reformisti+HNS+prebjezi

Druga opcija jest da se gore nabrojanim mandatima pribroje i prebjezi iz Restart koalicije i Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Neslužbeno se već spominje IDS, kao dio Restart koalicije, a sigurno je kako će u tako šarolikom društvu biti još zainteresiranih za formiranje vlasti. Ljudi u Domovinskom pokretu možda neće kao jedinstvena opcija sudjelovati u vlasti, ali to ne znači da se pojedinci neće dogovoriti s Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ+Domovinski pokret

Ova matematička računica je možda i najmanje realna, ali nije nemoguća. Naime, čak i da Čačić i Štromar ili manjinci uskrate svoju potporu HDZ-u, Plenković bi u neku ruku mogao računati na 16 Škorinih mandata i imati ukupno čak 82 mjesta u Saboru. Dosta je tu HDZ-ovaca, spomenuli smo već vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, koji je, podsjetimo, bio u Plenkovićevoj opoziciji na unutarstranačkim izborima, pa je nakon poraza preletio Škori.

"Mi nećemo promijeniti stavove, rekli smo da Bernardić (SDP) i Plenković ne mogu biti premijer", napomenuo je sinoć politički tajnik Domovinskog pokreta, Mario Radić, nastavivši tako pobunu protiv Plenkovića u Škorinim redovima. Naime, sam Škoro je prije nekoliko dana izjavio kako je Plenkovićev odlazak s premijerske dužnosti glavni uvjet DP-a za koaliciju s HDZ-om. Teško je vjerovati kako će Plenković krenuti u pregovore u kojima bi partneru morao dati nekoliko resora, s obzirom da to - ne mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo