veliki izazov / Trgovci na mukama, neki se odlučuju na drastične mjere: 'Ako odbiju zahtjev, stavljam ključ u bravu nakon 28 godina'

Predstavnik malih trgovaca unutar Hrvatske udruge poslodavaca ističe da će trgovcima biti puno teže raspodijeliti 16 dopuštenih radnih nedjelja na cijelu godinu

3.1.2024.
19:48
VOYO logo

Vlasnik trgovine u okolici Varaždina Alen Milka najavljuje zatvaranje zbog zabrane rada nedjeljom. Za njega je računica jasna, ove će godine raditi sve nedjelje u prva četiri mjeseca, a nakon toga čeka odluku Ustavnog suda.

"Ako odbiju zahtjev, stavljam ključ u bravu istog trena, nakon 28 godina. Bilježim pad prometa i do 40 posto u tri mjeseca u prošloj godini otkada ne radimo", kaže Milka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred trgovcima je veliki izazov kako 16 dopuštenih radnih nedjelja rasporediti na cijelu iduću godinu.

"Bit će nam duplo teže to raspodijeliti. Nažalost, neki će mali trgovci morati i zatvoriti", ističe predstavnik malih trgovaca unutar Hrvatske udruge poslodavaca Mirko Budimir u RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKI POPIS /

Ovo su radne nedjelje trgovina u 2024. godini: Pazite da ne ostanete slučajno žedni, gladni, goli ili bosi...

Image
VELIKI POPIS /

Ovo su radne nedjelje trgovina u 2024. godini: Pazite da ne ostanete slučajno žedni, gladni, goli ili bosi...

'Posebno će teško biti na moru…'

U praksi će to značiti da će trgovine na obali nedjeljom raditi uglavnom preko ljeta, a trgovine na kontinentu većinom u drugoj polovini godine.

"Posebno će teško biti na moru kada se trgovci moraju organizirati. Ako želimo predsezonu, postsezonu i sezonu, čista nam matematika kaže da je 16 nedjelja malo za tih pet mjeseci", dodaje Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo vidjeli u prosincu, vrlo je jasno da se kupuje okvirno isto, ali da su fiskalizirani iznosi daleko veći, pa će ljudi iznose rasporediti na druge dane", komentira Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ustavni sud već je dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi očekujemo da će Ustavni sud kao i ranije ukinuti dvije odredbe koje nisu ustavne", ističe Dorotea Juričić iz Udruge glas poduzetnika.

Inspektorat se oglasio o kršenju zabrane

O kršenju zabrane rada nedjeljom i blagdanima, oglasio se i inspektorat. Kažu da su pretpostavke za provođenje kontrola rada nedjeljom stvorile tek nakon četiri mjeseca od stupanja zakona na snagu, 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da su trgovci naizmjenično određivali 16 nedjelja u navedenom periodu kao radne u 2023. godini, nisu utvrđene povrede o neradnoj nedjelji… Tržišna inspekcija obavila je i ukupno 1.593 kontrola rada prodajnih objekata te je utvrđeno 66 povreda odredbi članka 57. stavka 3. Zakona o trgovini kojom je propisano da su prodajni objekti zatvoreni u dane blagdana", oglasili su se iz Državnog inspektorata.

POGLEDAJTE VIDEO: Mali obrtnici u Mariji Bistrici zabrinuti za opstanak: 'Nama je jedini pravi rad nedjeljom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo