TRGOVCI REAGIRALI NA VLADIN PLAN; Otkrili u kolikom su minusu i poručuju: / 'Spremni smo odmah početi s radom'

Image
Foto: screenshot / RTL

Ako se saloni namještaja otvore odmah, a stroge mjere ne budu vraćene do kraja godine, tada bi 2020. mogli zaključiti s minimalnim gubitkom. Taj cilj puno će teže ostvariti trgovina automobilima

23.4.2020.
7:35
screenshot / RTL
VOYO logo

Dok se čekaju odluke Vlade za "otključavanje" gospodarstva, koje bi trebale biti predstavljene na sjednici u četvrtak, udruženja poduzetnika i poslodavaca obasipaju Vladu zahtjevima za otključavanjem pojedinih sektora.

Trgovci su, naime, spremni započeti s radom već od petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOTOV JE SASTANAK VLADE O UBLAŽAVANJU RESTRIKCIJA: /

Plenković otkrio - prva faza kreće 27. travnja, bit će ih ukupno tri

Image
GOTOV JE SASTANAK VLADE O UBLAŽAVANJU RESTRIKCIJA: /

Plenković otkrio - prva faza kreće 27. travnja, bit će ih ukupno tri

Saloni namještaja već došli do minusa od 30 posto

"Mi to već neko vrijeme pratimo i pripremamo tako da su već kod nas napravljene upute za trgovce kako se ponašati kad ponovno krene prodaja. Napravljene su upute i za kupce, odnosno obavijesti koje će biti na ulazima, na liftovima, na svakome pultu, oznake po podu", kazao je za RTL DanasMatija Mandić, direktor prodaje i marketinga jednog salona namještaja.

Od 19. ožujka kada su saloni stavili ključ u bravu, pad prometa je zamjetan. Nešto je porasla online trgovina, ali nedovoljno, kaže Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pokrije nešto više od možda 10 posto iz prošle godine. Ali ako gledamo razdoblje od početka godine, tu smo već došli negdje do minusa od 30 posto", dodaje.

Ako se saloni namještaja otvore odmah, a stroge mjere ne budu vraćene do kraja godine, tada bi se 2020. mogla zaključiti minimalnim gubitkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavačima automobila prijeti pad od 90 posto

Taj cilj će puno teže dohvatiti trgovina automobilima. U ožujku prošle godine prodan je 5041 novi automobil. Ove godine u trećem mjesecu tek 2724, što je pad od gotovo 50 posto. Ako se taj trend nastavi, prodavači novih automobila u travnju predviđaju pad prodaje od čak 90 posto. Zaštitne mjere već primjenjuju u servisima i mogu ih prenijeti na salone. Zato Vladi poručuju: pustite nas da otvorimo odmah.

"Radi se o objektima velikih kvadratura s i u najboljim vremenima relativno niskom frekvencijom posjetitelja odnosno potencijalnih kupaca, a s druge strane zbog specifičnosti i osjetljivosti financijskog dijela poslovanja već ionako fizički odmaknutim i diskrecijski razmaknutim prostorima", rekao je za RTL direktor jedne autokuće Ivo Ivančević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On upozorava da u ovoj branši u Hrvatskoj djeluje 4000 tvrtki s 20.000 zaposlenih, a godišnje ostvaruju prohode do 35 milijardi kuna što je značajan iznos i za državni proračun.

"Svi od najmanjih do najvećih su pod iznimnim, iznimnim pritiskom i pitanje je tko i kako će se izvući. Zato još jedanput i ovim putem apeliramo ispred Udruženja HGK koje objedinjuje sve ove članice pojedinačno koje sam spomenuo da se omogući što hitniji nastavak prodaje", kaže Ivančević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo