Sutra kreće otvaranje / Trgovci i dalje zbunjeni uputama: 'Ne znamo sasvim sigurno kako će to izgledati, ali prilagodit ćemo se'

Uskoro će se saznati hoće će funkcionirati kupovanje u trgovinama po mjeri Stožera

26.4.2020.
18:36
VOYO logo

Trgovine i uslužne djelatnosti koje ne rade u šoping centrima sutra otvaraju svoja vrata. Dio vlasnika još je zbunjen mjerama i nikome zapravo nije posve jasno kako će sve funkcionirati.

Dezinfekcija, rad sa zaštitnom opremom, pauze među smjenama, kupnja odjeće bez isprobavanja... bez obzira na prepreke mnogi jedva čekaju otvorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odijela su spremna. Nakon 40 dana od sutra će ponovno biti dostupna kupcima, baš kao i krojač koji ih šije po mjeri, inače vlasnik obrta. 

"Mi imamo specifičan problem u krojačkoj struci mi ne možemo davati svoju robu da se isproba kod kuće jer ako mi ne vidimo kako joj skrojena odjeća stoji, naša mušterija s odjećom ne može ništa. Taj dio nam je nejasan jer mi moramo napraviti probu - ne radi se u garderobi nego u otvorenom prostoru, u ovih 30 kvadrata. Mislim da to ne bi trebao biti problem", rekao je Mirza Šabić, vlasnik obrta Muška moda Šabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u drugim trgovinama odjećom to će biti problem jer će se kupovati bez isprobavanja. 

"Za sada su nam garderobe zatvorene, kupci će moći kupiti odjeću, odnijeti ju doma, probati i ako im ne odgovara, mi ćemo odjeću pažljivo skladištiti i dezinficirati prije nego se vrati u prodaju. Kako će to izgledati, za sada još ne znamo sasvim sigurno, ali ćemo se prilagođavati", poručila je Martina Vrdoljak Ranilović, kreativna direktorica u Varteksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok trgovine nisu radile, dio ih je poput malih obrtnika bio sasvim bez prihoda, dio se prilagodio poput Varteksa koji je počeo raditi na novoj kolekciji, ali i šivati platnene maske.

A u ponovno otvorenim trgovinama i prodavači će biti drukčije opremljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi će naši trgovci komunicirati s kupcima sa zaštitnim rukavicama i maskama", rekla je Vrdoljak Ranilović.

One trgovine koje budu radile u dvije smjene tijekom stanke morat će dezinficirati trgovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svrha te pauze između 14 i 15 sati je da se ne susreću i ne križaju djelatnici međusobno, da u to vrijeme dućan bude prazan da bi se moglo obaviti čišćenje i dezinfekcija, upute za čišćenje i dezinfekciju su na web stranicama HZJZ-a", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A da olakšaju dnevni ritam, dio trgovina radit će u jednoj smjeni, poput velikog lanca salona namještaja, prostore će dezinficirati, a na ulaze su već postavili obavijesti o držanju fizičkog razmaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo dezinficirati sva mjesta na kojima dolazi više kontakata, svakih sat vremena će čistačice dezinficirati kvake, drške, a te radne stanice će sami trgovci dezinficirati i rukonasloni na stolicama, sav namještaj se ne može, ali svaki dan će se dezinficirati cijeli prostor", izjavio je Matija Mandić, direktor prodaje i marketinga u Lesnini Hrvatska.

Završno čišćenje prije ponovnog otvaranja vrata jer se nakupilo dosta prašine od 19. ožujka. I na kraju, aranžiranje izloga da život trgovina, drukčiji nego ikad prije, može početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo