'Tretiraju nas kao stoku, na granici smo satima'

Više tisuća ljudi, koji su u subotu ujutro krenuli na obilježavanje stradavanja na Bleiburgu, čekali su gotovo tri sata na graničnom prijelazu Macelj.

15.5.2010.
12:50
VOYO logo

Jutarnji pohod na Bleiburg popratilo je i tri sata čekanja na graničnom prijelazu Macelju, piše Večernji list. Na stotine autobusa koji su se uputili na komemoraciju u Bleiburg, koja je službeno počela u 11 sati, stajali su na granici, jer Slovenci sporo puštaju u zemlju, kazao je Jozo Babarović, jedan od pohodnika iz Bleiburg i član Zdruga Nikola Šubić Zrinski.

arti-201005150227006Iznio je i teoriju po kojoj je Vlada odgovorna za nastali granični kaos, jer je prema Babaroviću, dala naputak na granici da se sve pohodnike na Bleiburg pušta sporo u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da idemo u Jasenovac bacali bi nam cvijeće pod autobus, a ovako nas tretiraju kao stoku. Kao da nas se stide", iznio je ogorčeni Babarović.

Većina sudionika današnjeg događanja u Bleiburgu iz Zagreba je krenula u ranim jutarnjim satima, a dio ih je uspio i doći do cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na komemoraciji 65. obljetnice Bleiburga okupilo se nekoliko tisuća ljudi, a sudionike je kontrolirala austrijska policija i zaštitari koji su spriječili nekoliko pokušaja donošenja ustaških simbola na komemoraciju. Neki su unatoč kontroli, uspjeli prošvercati kape s ustaškim simbolima, piše 24 sata.

Središnju komemoraciju žrtvama i svetu misu služio je sisački biskup mons. Vlado Košić, a od predstavnika vlasti nazočili su potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, te zastupnice Nevenka Majdanić, Ivanka Roksandić, Nevenka Marinović, Karmela Caparin, Stjepan Kundić i Dragan Vukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je priopćio da prilikom izlaska iz Hrvatske nije bilo nikakvih poteškoća niti nepotrebnog zadržavanja putnika. "S obzirom na očekivani pojačani promet prema Republici Sloveniji, odnosno Republici Austriji, slovenska granična policija zamoljena je da učini sve kako bi promet naših građana prilikom ulaska i izlaska u Republiku Sloveniju bio što protočniji. Duža čekanja naših građana na granici sa Republikom Slovenijom nastala su isključivo zbog detaljnih kontrola putnika koje se provode prilikom ulaska u Europsku uniju, odnosno provođenja Schengenskog graničnog režima od strane slovenske policije", kaže se u priopćenju MUP-a.

Prethodni članci:

arti-201005100464006 arti-201001120721006 arti-201005130861006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo