TRESE SE TLO POD JADRANOM: / Kuk otkrio što se trenutno događa i kakve maksimalne magnitude bi mogle pogoditi jug zemlje

Image

'Situacija u Austriji ne bi trebala brinuti jer nema nikakve veze s nama', rekao je Kuk

30.3.2021.
21:55
VOYO logo

Tlo se malo primirilo u središnjem dijelu Hrvatske, no na jugu je posljednjih dana sve aktivnije. Podrhtava tlo na području Jadrana. Od jutros u pet sati dogodilo se nekoliko jačih potresa magnitude od 3.1 do 3.5 po Richteru, dok je posljednji koji se dogodio u 9:30 bio 4.2 po Richteru.

Epicentri su bili pedesetak kilometara južno-jugoistočno od Visa. Sinoć je na Jadranu do Vrlike na kopnu zatreslo nekoliko potresa jačine otprilike 3 stupnja po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmolog Krešimir Kuk komentirao je događanja pod jadranskom pločom u RTL-u Danas.

Kazao je kako su jutrošnji potresi povezani s potresom od 5.5 po Rictheru koji se dogodio u subotu. "Radi se o pojačanoj seizmičkoj aktivnosti trenutno na području južne Hrvatske. Ona je nešto jača na ovom dijelu srednjeg Jadrana u blizini Palagruškog arihipelaga i do sada smo tamo zabilježili već desetak potresa. Ovo drugo područje koje se aktiviralo jučer - jučer i danas smo imali šest do sedam potresa magnitude uglavnom oko 3 prema Richteru", objasnio je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako se potresi pod morem slabije manifestiraju na kopnju te imaju manje učinke.

Jug Hrvatske u većoj opasnosti od razornih potresa

Odgovorio je na pitanje koliki su najjači potresi koji bi mogli pogoditi priobalno područje. "Povijesni dokazi potvrđuju najbolje teorijske tvrdnje odnosno računice magnituda potresa koji bi se mogli događati na nekim područjima. Za naš jug Hrvatske su moguće magnitude potresa od preko 7 po Richteru", rekao je seizmolog, dodavši kako je magnituda veća kako se ide prema jugu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako bi stare kamene kuće izdržale potres, Kuk je odgovorio: "Kamene kuće su karakteristične. Mi smo istraživali određene zgrade, škole po Splitsko-dalmatinskoj županiji, neke javne zgrade po Dubrovačkoj županiji te zajedno s kolegama s Građevinskog fakulteta radili neke studije i procjene seizmičke ugroženosti tih zgrada tako da je situacija zapravo složena. Ima jedna velika mješavina svih vrsta i različitih karakteristika zgrada i tako bi se one vjerojatno i ponašale."

Nema opasnosti od tsunamija

Kuk kaže kako na području Jadrana nema pretjerane opasnosti od tsunamija. "Tsunamiji na području Jadrana su malih amplituda, dakle modeli koji su rađeni, a imamo i povijesne zapise da su se one nekoliko puta događale, oni nisu jači, nisu toliko veliki, ne predstavljaju kao takvi ugrozu za stanovništvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i potres koji je u popodnevnim satima zatresao Austriju. Jačina mu je bila 4.7 po Richteru. "Područje Banovine se seizmički smiruje. Tijek seizmičnosti je prema očekivanom modelu slabi. Što vrijeme više protječe, potresi će još biti i slabiji i rjeđi, ali oni, dakako, nisu pravilno raspoređeni niti u vremenu niti po jačini tako da imamo s vremena na vrijeme neke periode kada je mirnije i onda opet neka jača seizmička aktivnosti, ali u svakom slučaju smiruje se stanje", kazao je Kuk i dodao kako nas situacija u Austriji ne bi trebala brinuti jer nema nikakve veze s nama.

Image
JAK POTRES 4,7 PREMA RICHTERU ZATRESAO AUSTRIJU: /

'Nikad u životu nisam osjetio ovako nešto!'

Image
JAK POTRES 4,7 PREMA RICHTERU ZATRESAO AUSTRIJU: /

'Nikad u životu nisam osjetio ovako nešto!'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo