Trebate podatak iz Fine? Može ako platite

Iako bi informacije javnih ustanova za medije trebale biti dostupne i besplatne, Fina ih je odlučila naplaćivati.

7.4.2011.
11:26
VOYO logo

Fina će, čini se, ubuduće naplaćivati davanje odgovora na upite novinara. Ustvrdio je to Jutarnji list, koji je uputivši Fini upit vezan uz poslovanje jedne zagrebačke tvrtke dobio nevjerojatan odgovor.

"Podatak o tome jesu li ili nisu blokirani transakcijski računi poslovnog subjekta na određeni datum javan je podatak te je dostupan korištenjem web servisa Jedinstvenog registra računa (JRR), na koji se svi zainteresirani mogu pretplatiti, i to u trajanju od pola godine (298 kn + PDV) ili na godinu dana (498 kn + PDV). Osim na navedeni način, ta je informacija dostupna i na upit tražitelja, uz naknadu od 19,50 kn (+ PDV)", stoji u dopisu iz Fine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duka: Mislim da je to kršenje zakona

Tražene podatke na kraju su ipak dostavili s porukom da će ih ovoga puta "iznimno, dostaviti bez naknade".

Iako bi informacije javnih institucija trebale biti dostupne i posve besplatne za medije, iz Fine poručuju kako je naplata kod njih uobičajena praksa te da "moraju i oni nešto zaraditi". Pravdajući se, ističu kako su podaci koje ne moraju "izvlačiti ili na njima raditi" besplatni, dok oni drugi pripadaju u njihove komercijalne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to posve protivno zakonima. Javne institucije morale bi dati sve podatke na uvid novinarima", iznenađeno je za Jutarnji situaciju prokomentirao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Vezani članak:

arti-201104040285006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo