Trebalo mi je hrabrosti da pročitam Mucalov program

19.6.2010.
19:04
VOYO logo

"Očito je nakon iščitavanja programa kako kandidat nije ispunio uvjete koji se zahtijevaju od jednog intendanta HNK", izjavio je nakon dodjele Nagrada Vladimir Nazor ministar kulture Božidar Biškupić, komentirajući tvrdnje splitskog gradonačelnika Željka Kerum da je u pozadini te ministrove odluke "politički inženjering".

Kada gradonačelnik Splita nema argumenata, onda ide populističkim metodama ili uvredama, kazao je Biškupić, zamolivši gradonačelnika Keruma da "smogne vremena i hrabrosti i iščita taj program".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture istaknuo je da osobno nema ništa protiv Duška Mucala. "On je simpatičan i bavi se svojim poslom nabolje što zna, ovdje je riječ samo o programu koji je predložio", rekao je Biškupić.

Dodao je i kako "Zagreb ne vlada zakonom, koji je jednak za cijelu Hrvatsku", te napomenuo da će se do kraja godine zakon zasigurno promijeniti radi boljeg funkcioniranja kazališne djelatnost. "Vjerojatno ćemo još podrobnije odrediti uvjete izbora četiri intendanta (HNK-a)", rekao je ministar Biškupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao i kako Grad Split može imenovati v.d. ravnatelja splitskog HNK na šest mjeseci, što može trajati do godine dana, nakon čega se mora provest natječaj. U međuvremenu će biti donesen i novi zakon pa će to specificiranje biti jasnije te neće biti više nesporazuma, naglasio je ministar Biškupić

Napomenuo je i da se u svojoj odluci konzultirao s Vijećem te da je zamolio dva stručnjaka, Jasena Boku i Vitomiru Lončar, da iščitaju zakon. "Oni su poslali svoje mišljenje koje me uvjerilo da sam u pravu", zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture Biškupić jučer je donio je odluku o nepotvrđivanju Duška Mucala za mjesto intendanta HNK Split, jer je utvrđeno, priopćilo je Ministarstvo kulture, da njegov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički tako i organizacijski.

Odluka je donesena nakon detaljnog uvida u dostavljeni kandidatov Prijedlog programa rada HNK Split za razdoblje 2010. do 2013. i sukladno mišljenju Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti kao savjetodavnog tijela Ministarstva, navedeno je u priopćenju Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006180721006 arti-201006180647006 arti-201006180570006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo