TREBA LI PANTOVČAKU SAVJETNIK ZA SABOR? / Bivši predsjednik i stručnjakinja prokomentirali situaciju; 'Ne vidim puno smisla, ali...'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Mirjana Hrga imenovana je savjetnicom predsjednice za odnose s Vladom i Saborom, a kakvi su točno odnosi predsjednice Republike i Sabora i ima li potrebe za tom savjetničkom funkcijom za Net.

21.12.2018.
13:47
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imanovala dugogodišnju novinarku i urednicu Mirjanu Hrgu savjetnicom za strateške politike, odnose s Vladom i Saborom, u javnosti su se pojavila pitanja kakve to odnose predsjednica sa Saborom ima da joj za to treba poseban savjetnik.

Image
PREDSJEDNICA RAZRIJEŠILA KLJUČNOG SAVJETNIKA MATU RADELJIĆA: /

Na Pantovčak stiže Mirjana Hrga!

Image
PREDSJEDNICA RAZRIJEŠILA KLJUČNOG SAVJETNIKA MATU RADELJIĆA: /

Na Pantovčak stiže Mirjana Hrga!

Bivša premijerka Jadranka Kosor također se osvrnula na situaciju na svom Twitter profilu napisavši: "Savjetnik za odnose sa Saborom? Predsjednik RH nema nikakve odnose sa Saborom. Sabor je predstavničko tijelo koje bira Vladu, odlučuje o izboru sudaca Ustavnog suda, pravobraniteljima, članovima Povjerenstva o sukobu interesa, DIP-u itd."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović: 'Ne vidim mnogo smisla, ali svatko sebi bira način rada'

Ipak, situacija, čini se, i nije tako crno-bijela pa je Kolinda Grabar-Kitarović i imala razloga za takvo imenovanje. Pojasnio nam je to njezin prethodnik Ivo Josipović ističući pritom kako bi on odnose sa Saborom i Vladom ipak držao u vlastitim rukama, a ne prepustio drugima, no da svaki predsjednik ima pravo birati svoj način rada i u skladu s tim i savjetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije da tu baš nema nikakve poveznice. Predsjednik je ovlašteni predlagatelj Ustava, kreira i dio politike sa strankama, a može imati i određene inicijative prema Saboru. Sjetit ćete se vjerojatno, ja sam ih imao kad je bila riječ o borbi protiv pretvorbenog kriminala. Nema tu nekakvog trčkaranja na dnevnoj bazi, ali koordinacija mora postojati. Ipak, ja bih to držao u svojim rukama i ne vidim puno smisla za to, ali svatko sebi bira način rada i savjetnike. Možda joj je to suplement za ono što nema", pojašnjava Josipović odluku sadašnje predsjednice.

Podsjetimo, uz Mirjanu Hrgu, Kolinda Grabar-Kitarović savjetnikom za vanjsku i europsku politiku imenovala je Sebastiana Rogača koji je zamijenio Darija Mihelina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Barić: 'Ne vidim nikakav ustavno-pravni problem'

I predstojnica Katedre za ustavno pravo Riječkog pravnog fakulteta Sanja Barić ne vidi ništa sporno u imenovanju savjetnika za odnose sa Saborom. Kratko i jasno poručuje:

"Ured predsjednika, odnosno predsjednica ima pravo odabrati stručnjake za koje smatra da su joj potrebni i za ono za što joj trebaju pa i za odnose sa Saborom. To je samo jedna od funkcija i ja tu ne vidim nikakav ustavno-pravni problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo