Htjeli azil, vratili ih u Bosnu / Dobili batine od policije: 'Tukli su me dok sam držao 3-godišnju kćer'

Image
Foto: No Name Kitchen

Novi slučaj nasilja hrvatskih policajaca nad migrantskim obiteljima

22.8.2018.
11:55
No Name Kitchen
VOYO logo

"Zamislite da bježite od rata ili jednostavno pokušavate imati pristojan život u Europi, ali granice su zatvorene i policija tuče vas i vašu obitelj svaki put kad pokušate prijeći granicu. Upravo se to dogodilo s ove dvije obitelji", tako započinje objavu No Name Kitchen čiji su volonteri zabilježili nasilje hrvatskih policajaca na dvije obitelji migranata.

Žrtve policijske brutalnosti imaju između 3 i 40 godina, a među njima su i četiri maloljetnika u dobi od 3, 9, 14 i 17 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije obitelji migranata krenule su iz Bihaća. Krajnji cilj bio im je Zagreb gdje bi podnijeli zahtjev za azil. U blizini sela Slunj naišli su na 10 policajaca obučenih u crno koje su nazvali "komandosi".

Prema riječima članova obitelji, ti "komandosi" su bili pristojni prema njima. Pitali su ih za nacionalnost i njihove namjere u Hrvatskoj. Također su im ponudili vodu, lijepo su se ponašali prema djeci, a muškarcu koji je pao hodajući kroz šumu ponudili su prijevoz do bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komandosi" su pozvali dva lokalna policajca u plavim odorama. Oni su obitelji odvezli u policijsku postaju, no put je bio dosta mučan. Stavili su ih u kombi bez prozora. Ljudi su imali problema s disanjem u zbog nedostatka ventilacije. A zbog brze 40-minutne vožnje, neki članovi su čak i povraćali.

Htjeli azil u Hrvatskoj pa ih policajci vratili u Bosnu

Otac jedne obitelji, s kojim su razgovarali volonteri No Name Kitchena, u policijskoj postaji jasno je izjavio da on i njegova cijela obitelj žele podnijeti zahtjev za azil u Hrvatskoj. Također su zatražili od policije da pozovu UNHCR (Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice) za pomoć u postupku azila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, policija nije pozvala UNHCR. Samo su fotografirali sve članove obitelji i zapisali imena. Zatim je policija rekla obiteljima da azil nije problem za njih te su ih zatražili da pričekaju prijevoz u hrvatski centar za azilante. Potom su zaključali obitelji u malu sobu dok su čekali u policijskoj postaji.

"Bili smo zatvoreni u policijskoj postaji u vrlo maloj sobi. Nisam mogla disati tamo i povraćala sam. Pitala sam policiju da otvori, ali oni su uzeli policijski teleskop i počeli udarati po vratima. Policajka je rekla da će otvoriti vrata samo ako trebam na WC", prisjeća se 9-godišnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko sati, rekli su obiteljima da idu u kombi koji će ih prevesti do kampa. Međutim, kombi se zaustavio nakon nekoliko sati vožnje blizu službene granične stanice u Velikoj Kladuši umjesto hrvatskog smještaja za azil.

Policajci su im zapovjedili da svi napuste kombi te su im teleskopima razbili mobitele. Potom su ih počeli napadati i gurati prema bosanskom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je uzeo teleskop i rekao da idemo u Veliku Kladušu. Tukli su nas sve, ženu i muškarce, po leđima i nogama. Vikali su da idemo brže. U rukama sam držao svoju 3-godišnju kćer, a oni su me tukli dok sam je držao. Pao sam na zemlju, a moje je dijete pri tome ozlijedilo leđa. Također su gurnuli moju 9-godišnju kćer", tako je opisao događaj otac obitelji.

"Kada smo došli do granice, rekla sam mami da mi je hladno. Htjela mi je dati jaknu, ali policija ju je tukla. Govorili su 'Idite, idite' i gurali moju majku. Kada je pala na pod premlatili su je s plastičnom palicom", ispričala je 9-godišnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nasilnog incidenta i povratka u Bosnu, obje su obitelji otišle u improvizirani kamp u Velikoj Kladuši.

Ozlijede koje se su im nanijeli policajci

Prema riječima oca, tukla su ih dva policajca. "Jedna imao okruglo lice. Velik je i mišićav u 40-im godinama. Nosio je crnu majicu i beretku. Imao je pištolj i policijski teleskop", opisuje ga otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan muškarac zadobio je modrice na nozi, a dvije žene bol u leđima, dok 3-godišnjakinja od pada na tlo dobila modrice po polovici leđa.

Napadnuti migranti pričali su s volonterima nevladine organizacije No Name Kitchen u BiH 19. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo