TRAŽI ISTRAGU USKOK-A: / Miro Bulj podnio kaznenu prijavu protiv Vesne Pusić

Image

Bulj traži da se pregledaju isplatne liste MVEP-a između 2012. i 2016. godine.

11.8.2016.
14:44
VOYO logo

Mostovac Miro Bulj podnio je danas kaznenu prijavu protiv bivše ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić (HNS). Osobno ju je predo tužiteljstvu u sjedištu stalne službe u Sinju Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Dodatna zarada za redovni posao

Prijava je upućena USKOK-u od kojeg Bulj očekuje da istraži je li Vesna Pusić zlorabila svoj položaj i ovlasti kada je svojoj tajnici omogućila dodatnu zaradu. Prema onome što tvrdi Bulj, Vesna Pusić je tijekom 2013. godine prekoračila granice svojih ovlasti tako što je naložila višekratnu isplatu iz proračuna MVEP-a ukupno 300 tisuća kuna. Riječ je o brutto iznosu koji je, kako tvrdi Bulj, pozivajući se na pravno shvaćanje Vrhovnog suda RH, viši od 60 tisuća kuna pa predstavlja znatnu imovinsku korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic

Naime, Vesna Pusić je, kako je to nedavno objavila i Državna revizija u svom izvješću o poslovanju MVEP-a u 2014. godini, platila preko ugovora o djelu administrativnoj tajnici u svom kabinetu ovaj iznos. Bulj pak smatra da je novac isplaćen za poslove što ih je tajnica trebala obavljati u sklopu svog redovnog rada, odnosno u okviru svog radnog mjesta predvišenog propisima o ustrojstvu, djelokrugu i radu MVEP-a.

I Državna revizija svoje izvješće već je uputila DORH-u, a Bulj je putem Facebooka objasnioi razloge za podnošenje prijave protiv bivše ministrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prvi sam upozorio na skandaloznu vezu Karamarka i Petrovića'

"Prvi sam upozorio da ne smijemo tolerirati skandaloznu vezu Tomislava Karamarka i Joze Petrovića koja je ugrožavala hrvatske nacionalne interese u Ini. Sada želim upozoriti na neprihvatljive postupke gospođe Vesne Pusić koja je novac građana dijelila šakom i kapom. Dolazim iz kraja u kojem je upropaštena industrija i poljoprivreda, u kojima ljudima država doslovce oduzima od usta kako bi netko u nekakvom ministarstvu nelegalno velik novac davao stranački podobnima i prijateljima, za posao za koji već dobivaju plaću.‪#‎BašZato‬ sam protiv gospođe Vesne Pusić podigao prijavu zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti", poručio je Bulj.

Vesna Pusić, nakon objave nalaza revizije, samo je kratko komentirala da je "tajnica sve to i zaslužila", dodajući kako je bila dostupna 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ONA JE TO I ZASLUŽILA': /

Pusić tajnici isplatila 300.000 kn preko nezakonitog ugovora

Image
'ONA JE TO I ZASLUŽILA': /

Pusić tajnici isplatila 300.000 kn preko nezakonitog ugovora

Prema posljednjem troškovniku u rekonstrukciju bi ipak trebalo uložiti dvaput više, 40 milijuna kuna! U trenucima dok su revizori pregledavali izvještaje građevinsko-urbanistička dozvola još uvijek nije bila ishođena. Pritom, na usluge odvjetnika, bilježnika, projektnu dokumentaciju, održavanje i osiguranje zgrade otišlo je više od 1,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šlamperaj s javnom nabavom

Uz to, samo prošle godine za korištenje tri zakupljena poslovna prostora plaćeno je gotovo 1,5 milijuna kuna. Zbog svega toga državni revizori su MVEP-u zamjerili što prije svega nisu izradili studiju ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt.

Revizori zamjeraju MVEP-u i šlamperaj pri uređenju veleposlanstva u Washingtonu teškom 75 tisuća dolara. Javna nabava nije provedena u skladu s propisima, a do revizije (u ožujku) veleposlanstvo nije dostavilo MVEP-u “papire” temeljem kojih bi se u knjigama evidentiralo tih pola milijuna kuna rashoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću Državne revizije stoji i da je MVEP u ožujku 2015. platio predujam dobavljaču bez suglasnosti ministra financija. Inspektorat službe vanjskih poslova proljetos je obavio nadzor nabave i u izvješću konstatirao “određene nepravilnosti”: računi bez potpisa i žiga izdavatelja, nadnevka, potpisa veleposlanika.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo