BORBA ZA SAVICU / 'Traži demokratsku proceduru i transparentnost te da se uz pomoć stručnjaka napravi rasprava i nađe dugoročno najbolje rješenje'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iz inicijative Čuvamo naš park koja se obiri za očuvanje parka Trnjanska Savica kažu kako je lokacijska dozvola srušena zbog tri stvari

7.3.2017.
12:30
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U parku Trnjanska Savica inicijatva "Čuvamo naš park" održala je konferenciju za novinare povodom poništenja lokacijske dozvole za izgradnju Župnog centra na prostoru parka na Savici koju je izdao Grad Zagreb.

Okupljenima su se ispred inicijative obratili Nevenka Trumbetaš Bakić i Igor Kramarić koji su komentirali razloge ukidanaj lokacijske dozvole. "Ministarstvo je poništilo lokacijsku dozvolu drugog veljače. Kako nam nije stizalo rješenje tako je naša susjeda sjela na tramvaj i otišla u gradski ured, da bi u petak dobila rješenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu se nalaze razlozi zašto je ukinuta lokacijska dozvola", rekao je Kramarić. "Dozvola je srušena po tri  točke. Prva točka po kojoj je lokacijska dozvola srušena odnosi se na veličinu gradnje. 

Izašlo se iz zakonskog maksimuma dopuštene gradnje i to trostruko", rekao je Kramarić. Tvrdi kako je maksimalna veličina koju parcela dopušta po generalnom urbanističkom planu 720 kvadrata dok je projekt za gradnju crkve predviđao 2488 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga točka po kojoj je dozvola rušena je natječaj. On je napravljen 2011. godine, a raspisan 2013., da bi se tri godine nakon toga izdala lokacijska dozvola od strane Grada u kojem se tvrdilo da natječaj nije bio potreban. Zemljište je gradsko, objekt je javne namjene i GUP određuje da je za takvu gradnju potreban natječaj", objasnio je Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća točka po kojoj je dozvola srušena odnosi se na parcelizaciju te se navodi kako zakonski nije predviđeno da se parcela gradi iz različitih zona, kao što se dogodilo u projektu za gradnju crkve.

Nevenka Trumbetaš Bakić rekla kako je gradonačelnik prošloga tjedna svojim izjavama "vrijeđao inteligenciju stanovnika" te da je "sam odabrao parcelu, sam je prislio gradske službe da izdaju lokacijsku za koju su morale pravne službe znati da nije zakonski dobra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše procjene su da se u ovih deset godina potrošilo milijun kuna, a voljeli bismo vidjeti podatke grada koliko se novaca potrošilo na sve", konstantirala je Bakić. Poručila je kako inicijativa traži demokratsku proceduru i transparentnost te da se uz pomoć stručnjaka "napravi rasprava i nađe dugoročno najbolje rješenje".

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo