"Pomozimo djeci s invaliditetom" / Traže smjenu vlasti: Više od 180 djece s posebnim potrebama bez asistenta u nastavi! 'Ovo je veliki propust'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada i dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju"

9.9.2019.
16:13
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" zatražila je u ponedjeljak smjenu odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine. Naime, bez njih će u školu krenuti više od 180 djece s teškoćama u razvoju.

Inicijativa u priopćenju navodi da su razlog tome zašto su i ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula u školu puna neizvjesnosti brojni problemi koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije riješilo tijekom prošle školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da od početka inzistiraju na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja te da su smatrali kako će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti postavljen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješavanje te problematike.

"Na žalost, ministarstvo je bez prihvaćanja javne rasprave objavilo pravilnik koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama", navodi inicijativa i dodaje da su oni na vrijeme reagirali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da su reagirali i u srpnju kada su dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika, a gotovo ništa od onoga na što su upozoravali nije prihvaćeno ni provedeno.

"Tako će više od 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika, u školu krenuti bez njih", upozorava inicijativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da je još gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jer će zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama: više od 600) krenuti u školu ili ostati kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge.

"Stoga smatramo kako je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada i dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju", poručuje građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je u ponedjeljak preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se započeti proces odlučivanja o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju odgodi za sljedeću školsku godinu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo