Traže se odgovorni za ubojstva u Borovu

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, obilježena je 19. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

2.5.2010.
21:08
VOYO logo

Prigodan program započeo je tradicionalnim mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega su potom vijence položila i svijeće zapalila druga izaslanstva.

Obilježena je 19. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. godine u tome mjestu nedaleko Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su vijenac položili i svijeću zapalili članovi obitelji i rodbina ubijenih policajaca počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i predsjednik republike Ivo Josipović, Sabora Luka Bebić, Vlade Jadranka Kosor te druga izaslanstva.

Obračajući se sudionicima obilježavanja Josipović je poručio kako su 12 redarstvenika postali simbol pravednog obrambenog rata koji je Hrvatska vodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijske postaje i policajci su bili prve žrtve agresije na Hrvatsku. Postrojbe MUP-a bile su jezgra stvaranja Zbora narodne garde, a kasnije Hrvatske vojske, rekao je Josipović pozvavši pravnu državu da kazni odgovorne za zločin u Borovu.

''Nema mira i prave pomirbe bez kažnjavanja onih koji su počinili zločin'', upozorio je dodajući kako je Hrvatska danas stabilna demokratska država za što velika zasluga pripada i policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje na obali Dunava počela se braniti Hrvatska i njezine institucije'', ustvrdio je predsjednik Sabora Luka Bebić izrazivši zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za stvaranje neovisne i suverene države.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je sve nadležne institucije na maksimalan trud kako bi se otkrili i kaznili krivci za ubojstva 12 redarstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje je danas i ministar Karamarko i znam da on zna raditi svoj posao, ali pozivam i sve ostale da učine sve kako bi krivci odgovarali za ovaj zločin'', kazala je Kosor dodajući kako je trajna obveza svih hrvatskih naraštaja da nikada ne zaborave 12-toricu redarstvenika.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je kako su braneći dostojanstvo i čast hrvatske policije te pravni poredak hrvatske države 12-torica policajaca ostavili u Borovu ono najvrjednije što su imali - svoje živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Stipo Šeremet i dopredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej pozvali su državne institucije na pronalazak i kažnjavanje odgovornih za zločin u Borovu.

Prethodni članak:

arti-201005010167006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo