'TRAVA USPALJENOG JARCA' STIGLA U HRVATSKU: / Sumnjivi sastojak može biti opasan za zdravlje, upozorena cijela EU

Image
Foto: Thinkstock, Noel Hendrickson
12.11.2017.
11:49
Thinkstock, Noel Hendrickson
VOYO logo

Informacija je to što je u RASFF-u objavljena prije dva dana, uz napomenu kako je ovu pojavu potrebno držati pod nadzorom, tim više što još nije službeno potvrđeno odakle dolaze dodaci prehrani, odnosno koja je njihove zemlja porijekla i zašto je u njih ubačena prekomjerna količina ove biljke.

Image
Foto: RASFF

Evo zašto je ovaj sastojak problematičan

Naime, Epimedium ili kolokvijalno nazvan 'trava uspaljenog jarca' stiže iz Kine, a stoljećima se koristi za jačanje libida, poboljšanje erekcije, vraćanje seksualne snage i povećanja intenziteta seksualnog doživljaja. Njegov ekstrakt danas je jedan od najčešće korištenih pripravaka kojima se poboljšava i cirkulacija, smanjuje umor i podiže energija, što kao konačni rezultat ima ublažavanje ili eliminiranje problema seksualne disfunkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, korištenje Epimediuma sigurno je samo u preporučenim dnevnim dozama - od 250 do 1.000 miligrama na dan. Prevelike količine, kako navode stručnjaci, mogu izazvati povećanu ekscitiranost, ubrzani rad srca i palpitaciju. Stoga je oprez nužan kod osoba koje su sklone tim tegobama kao i kod osoba s kroničnom upalom prostate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo