NIJE IH BILO DVIJE GODINE / Traumatologija puna šišmiša, no ne treba brinuti: 'Savršeno izbjegavaju prepreke da se neće uplesti u kosu'

Bolnicom lete šišmiši! Dojavili su nam to pacijenti zagrebačke Klinike za Traumatologiju

16.8.2022.
21:15
VOYO logo

Uletjeli na Traumu nenaručeni! 23 uhvaćena šišmiša u samo dva dana.

Nikomu nije svejedno kad mu se iznad glave lete u krugu, a pogotovo onima tek operiranima koji ne mogu ni iz sobe, ni s kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se probudila i najedanput sam vidjela da lete ti šišmiši. -Koliko ih je bilo? To nemrete vjerovati koliko ih je bilo. To čovjek jednostavno nemre vjerovati. -I što ste napravili? Pokrili se plahtom? Ručnike po glavi smo imali.-Niste se prepali ili? Nisam se prepala. Čujte, ne daj Bože da ti se u kosu zaleti. On je opasan. A nije vam ugodno. Iskreno, nije ugodno", kaže pacijentica Marija Sučić.

Image
na traumatologiji /

VIDEO Dvadeset šišmiša uletjelo u zagrebačku bolnicu: Razletjeli su se hodnikom i sobom za pacijente

Image
na traumatologiji /

VIDEO Dvadeset šišmiša uletjelo u zagrebačku bolnicu: Razletjeli su se hodnikom i sobom za pacijente

Ugodno nije, no je li opasno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Postoji li ovdje opasnost od neke zaraze? "Ja se ne sjećam u zadnjih ne znam koliko godina da bi bilo zabilježeno prijenos neke bolesti sa šišmiša na čovjeka. - A šta su pričali o COVIDU? O COVIDU se pričalo svašta, od pasanca, šišmiša do brojnih vrsta životinja", poručuje Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

I baš kao da su znali da su oni glavni osumnjičeni za novi virus šišmiši se u Traumi u dvije pandemijske godine - nisu pojavljivali. A bili su tu i 2019. i godinu prije. Klinika je nakon njihovih posjeta stavila komarnike, ali čini se, to im nije dosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje god mogu, gdje god im glava prođe oni se zavuku i jako ih je teško primijetiti", kaže Domagoj Leko, hvatač u Azilu za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec.

"Operacijski blok i intenzivno liječenje, to su potpuno hermetički zatvorene, sterilne zapravo prostorije gdje nema nikakve mogućnosti da oni ulete. Oni ulete u odjele otvorenog tipa. Iz nekog razloga vole ovu bolnicu", kaže Slaven Babić, zamjenik predstojnika Klinike za Traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kojeg točno, nitko sa sigurnošću ne zna. Ili su u krovovima napuštenih starih zgrada u centru ili ih visoki stropovi bolnice podsjećaju na špilje. Ili u kolovozu kad je vrijeme parenja naprosto pošašave. No jedno je sigurno - neće se nikomu zaplesti u kosu.

"Toliko savršeno tim svojim sustavom izbjegavaju prepreke tako da drage dame - najčešće se dame boje, ne bojte se. Neće vam se šišmiš zaplesti u kosu", tvrdi Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi iz Traume su najmanja vrsta šišmiša koja obitava u našoj zemlji. Zovu se Pipistrellus a zoolozi im tepaju nadimkom Pipice. A svaki od ovih pipica, samo u jednoj noći može pojesti 1000 komaraca. Nakon ovih saznanja nekima su sigurno - ipak malo simpatičniji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo