TRAJU MUKE SA ŠVICARCIMA: / Konverzija na čekanju, dužnici u panici

Image
Foto: PIXSELL, Boris Scitar

Zakon o konverziji na snazi je već 26 dana, ali dužnici sve manje vjeruju da će se banke držati zakona. Usto, kažu, zahladile su i komunikaciju.

26.10.2015.
6:30
PIXSELL, Boris Scitar
VOYO logo

"Iz Hypo banke su me zvali čim je ozakonjena konverzija", kazao je za 24 sata jedan klijent te banke nadajući se brzoj pretvorbi kredita iz švicarca u euro. No, njegova radost nije dugo trajala.

Svuda isti refren: Bit će riješeno u zakonskom roku

Kad je potkraj prošloga tjedna nazvao banku želeći znati jesu li mu poslali obavijest o proceduri konverzije, dočekao ga je hladan odgovor da će "sve dobiti u zakonskom roku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HYPO BANKA DEMANTIRA UDRUGU FRANAK: /

Konverzija kredita u švicarcima nije izvršena!

Image
HYPO BANKA DEMANTIRA UDRUGU FRANAK: /

Konverzija kredita u švicarcima nije izvršena!

Slično je i u OTP banci koja je prva počela obavještavati klijente o konvertiranju i u kojoj su isprva bili vrlo srdačni. I tamo su klijentima koji su ih nazvali prošloga petka odgovor da će "sve biti riješeno u zakonskom roku".

"Poštovani, samo da javim dobru vijest da nakon mojih zivkanja banci, zvali su me iz OTP-a maloprije i rekli da ‘pretvorba’ kreće i da će sve uskoro biti realizirano bez obzira na napise tako da ću imati EUR kredit a CHF ode u povijest. Stoga mislim da će i ostale banke napraviti isto", glasila ej poruka kojom se jedan klijent OTP banke javio novinarima 24 sata tjedan dana nakon stupanja zakona na snagu. A prošlog tjedna rečeno mu je tek: "Bit će u roku..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke čekaju novu vladu da sruši zakon

Nasuprot spomenutima, Splitska banka i Zagrebačka banka od samog početka odgovarale klijentima jedino tim refrenom "bit će u zakonskom roku". Dočim je Privredna banka, kako se priča među klijentima, najustrajnija u otporu.

Sve to upućuje na scenarij prema kojem banke čekaju izbore i rušenje zakona na Ustavnom sudu kako bi nova vlada, pod pretpostavkom da ne bude u sastavu sadašnje, sruši konverziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud demantirao je takve napise, a iz Vlade smiruju dužnike.

Kako će se postaviti Ustavni sud?

"Vjerujem da banke rade na konverziji, no da zbog izborne utrke ne žele da se o tome piše jer je ovaj Zakon zasluga Milanovićeve vlade. Zato smatram da u tišini rade", rekao je za 24 sata neimenovani izvor iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti je dodao: "Mi smo se konverzijom borili za 55.000 ljudi koji imaju velik problem nevezano za izbore. Svima koji žele dobro tim ljudima u cilju treba biti da se Zakon provede."

Preostaje vidjeti hoće li se Ustavni sud usuditi u četiri radna dana nakon izbora srušiti tu odluku, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo