Iz izjave ministra zdravstva Vilija Beroša da je moguće da je napravljena greška što pojedini kafići poslužuju napitke za van, dok drugi uopće ne rade može se naslutiti da bi od prvog veljače svi kafići mogli imati mogućnost posluživanja kave za van.
"Ministar Beroš je rekao da su odluke Stožera jedan kompleksan filigranski posao i da se vrlo lako može potkrasti greška u tim odlukama. Nažalost, te greške koštaju jako veliki broj obitelji u Hrvatskoj, tako reći - glave. Nadam se da će se to promijeniti i da će svi ugostiteljski objekti steći pravo jednakosti dok traju restrikcije", izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, javlja Dnevnik.hr.
Kaže kako su tražili mjere koje bi ih spasile te da smatram da je u budućnosti otvaranje terasa kvalitetnija odluka zbog raspodjele gostiju po objektu. Dodala je kako ugostitelji nisu očekivali naglo popuštanje mjera, ali jednakost u obavljanju rada pod restrikcijama jesu. Nejednakost kafića, restorana i hotela već neko vrijeme muči ugostitelje. "Strašno nas je to mučilo. Vidjeli smo da se epidemiološki ta djelatnost jako sigurno može odrađivati, a to kafići nisu mogli raditi", istaknula je Tabak.
Trajno zatvoreni objekti
Rekla je da je već sada trajno zatvoreno više od 1000 ugostiteljskih objekata. "Dok su financijske mjere na snazi, moći ćemo čekati bolja vremena. I dalje tražimo nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta, naknadu fiksnih troškova i tri posto prometa iz 2019. godine kao bespovratnu financijsku injekciju da ugostitelji stanu na noge dok ne krene posao, kakav god će on biti", zaključila je Tabak.
Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minut možete pratiti OVDJE.