Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva, kažu u policiji.
Čišćenje dimjnaka barem jednom godišnje
Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također kod ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.
Građanima se savjetuje da ne pale krute energente u kućištima za gorivo, te da prilikom korištenja peći ili kamina vode računa o sigurnom okruženju od požara, odnosno sklone lakozapaljive stvari.
S obzirom da očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata građane se poziva da vrući pepeo ne bacaju u kontejnere za smeće ili druga odlagališta.
Obratite pažnju na čudne mirise
Treba provjeriti i sustav centralnog grijanja kako bi se izbjegle opasnosti izazvane neispravnim uređajem, dok se tople peći na ulje ne smije ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade. Također plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne smije se koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali.
Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin, upozoravaju u policiji.
Obavezno treba zvati dimnjačara ako dimnjak dobro „ne vuče“', kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova), ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi ili ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.
Od niza požara zabliježenih prošlih dana najtragičniji se dogodio u nedjelju rano ujutro kada su u potkrovlju kuće u Zagrebu smrtno stradale dvije osobe. Prije tjedan dana u Čepinu je zbog trovanja dima umro 57-godišnjak nakon što je cigaretom zapalio dvosjed i fotelju u svom dnevnom boravku.