TRAGEDIJA SLAVONSKOG BRODA: / "Zagađenje zraka dovest će do obolijevanja od karcinoma i veće smrtnosti"

Image
Foto: PIXSELL, Ivica Galović

Zagađenje zraka koje Brođani trpe već godinama, a koje uzrokuje rafinerija iz Bosanskog Broda u ruskom vlasništvu, moglo bi za njih biti kobno.

7.3.2016.
9:26
PIXSELL, Ivica Galović
VOYO logo

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sumporovodik i lebdeće čestice utječu na povišen kardiovaskularni morbiditet i mortalitet i respiratorne bolesti. Poznato je da onečišćenje zraka uzrokuje karcinome, ali za neke karcinogeneze potrebno je i desetak godina do pojave bolesti", upozorava za Deutsche Welle ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu dr. Anto Cvitković, dodajući kako zbog onečišćenja zraka u tom gradu nema razloga da i ondje situacija ne rezultira istom tragedijom.

Ministar naredio istragu

Naime, problem zagađenja zraka koji uzrokuje Rafinerija nafte Brod a.d. iz Bosanskog Broda pokušava se riješiti već godinama. No, novi ministar pravosuđa Ante Šprlje prošli je mjesec odlučio zaoštriti situaciju pa je tako kazao kako u slučaju da se utvrde kaznena djela ili prekršaji "Hrvatska i njezine pravosudne institucije zadržavaju pravo da poduzmu sve mjere da se spriječi dovod sredstava koja utječu na zdravlje građana uz rafineriju" aludirajući time da bi Janaf mogao "zavrnuti slavinu" rafineriji koja se "napaja" naftom iz hrvatskog naftovoda. Istragu već provodi državni odvjetnik, a njeni rezultati mogu se očekivati uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao s Janafom previše vrijedan da bi se netko igrao s tim

U međuvremenu Brođani, među kojima i dr. Željko Blažinkov iz Građanske inicijative za čisti zrak sumnjaju da će prijetnja države dati rezultat jer, kaže, da posao s Janafom previše vrijedi da bi netko preko te hrvatske tvrtke pokušao riješiti problem. "Naša jedina nekakva šansa je da jednog dana, ako se do tada ne raspadne Bosna i Hercegovina i ne raspadne Europska unija, mi njih blokiramo dok se to ne riješi, kao što je Slovenija blokirala nas zbog Piranskog zaljeva", mišljenja je ovaj aktivist i liječnik.

Dodajmo svemu da zagađenje ovisi i od meteorološkim uvjetima, ljeti Brođane truje benzen, zimi sumporovodik i leteće čestice koje ponekad, iako je granična vrijednost 50 mikrograma po prostornom metru, znaju dostići i 150, a ponekad i 300 mikrograma. Kako bi se spasili mlađe brođanske obitelji napuštaju grad i sve češće svoj život zasnivaju na selu pa se tako i urbanistička slika grada unutar sedam godina zagađenja itekako promijenila. Oni koji ostaju, na žalost, već su navikli da ih truju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Slavonskom Brodu zabilježili najveće zagađenje u povijesti!

Image

U Slavonskom Brodu zabilježili najveće zagađenje u povijesti!

Stanovnike Slavonskog Broda mole da ostanu u kućama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo