PROPUSTI U PROCESU / Tragedija kod Josipdola kao povod: sindikat pirotehničara traži hitan sastanak s premijerom

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Glavni sindikalni povjerenik Stjepan Tadić izjavio je Hini da stalno upozoravaju na propuste u procesu razminiravanja i sastaju se s predstavnicima mjerodavnih institucija, ali bez rezultata

15.9.2015.
12:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Tragedija koja se u ponedjeljak dogodila kod Josipdola, kada je jedan pirotehničar poginuo, a drugi je teško ozlijeđen, bila je povod Sindikatu humanitarnog razminiranja da zatraži hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem radi dogovora oko rješavanja nedostataka u sustavu humanitarnog razminiranja.

Sindikat je u utorak uputio Milanoviću otvoreno pismo u kojem ga pita je li se, uz sva dosadašnja stradavanja, trebao dogodili i minski incident kod Josipdola, u kojem je izgubljen mladi život, kako bi se potaknulo odgovorne na prevenciju neželjenih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat u pismu upozorava na pritužbe svojih članova zbog "povećanja opsega dnevnih zadaća koje za posljedicu imaju povećanu opasnost od stradavanja i ugrožavanja zdravlja i života pirotehničara i građana".

Sindikalci podsjećaju da su još 3. lipnja uputili predsjedniku Vlade zahtjev za sastankom kako bi ga izvijestili o problemima i prijedlozima za rješavanje problema u sustavu humanitarnog razminiranja, no konkretan odgovor nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove tragedije moguće je spriječiti žurnim djelovanjem najodgovornijih institucija u sustavu razminiranja, prije svega Hrvatskog centra za razminiranje i Ministarstva unutarnjih poslova, sa čijim su predstavnicima obavljeni razgovori, ali ništa konkretno nije postignuto, kaže se u pismu.

Glavni sindikalni povjerenik Stjepan Tadić izjavio je Hini da stalno upozoravaju na propuste u procesu razminiravanja i sastaju se s predstavnicima mjerodavnih institucija, ali bez rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat od poslodavaca traži dodatnu zaštitu pirotehničara, što znači da se više pazi na kvalitetu razminiranog područja, umjesto kvantitete, tj. veličine područja. Osim toga, zalažu se za pregovore o donošenju kvalitetnog Kolektivnog ugovora za područje razminiranja, rekao je Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo