Bakalar prehrambena delikatesa broj jedan, koju Hrvati za vrijeme božićnih blagdana najviše kupuju. Mi vam zato donosimo jedan tradicionalni recept, ali i njegovu egzotičnu inačicu
Znači priprema se kupka prvenstveno da omekša, dva dana stoji u vodi, nakon toga ga treba izvadit, ocijedit i istući", objašnjavam nam Jadran Tutavac, chef jednog poznatog dubrovačkog restorana.
Tradicionalni bakalar, objašnjava, ne može bez petrusina, češnjaka i maslinovog ulja. Još jedan važan sastojak je krumpir, bez kojeg bakalar ne može. Potrebno je i očistiti bakalar da nema niti jedna kost.
"Ubacili smo sve sastojke i sad je potrebno dobro izgnječiti i to je završen naš dubrovački bakalar", pokazuje nam Tutavac. Na pitanje kako se radi moderna inačica ovog jela, Tutavac objašnjava:
"Imamo zapečeni krumpir s jajima , kuhani bakalar, stabljike celera, češnjaka i petrusina, napravit ćemo malu salatu od toga koju ćemo složiti na zapečeni krumpir. Par listića salate na vrh i to bi bilo to", zaključuje Tutavac.