partner u nagodbi / Tommy preuzima Konzum? Vode se ozbiljni razgovori, postignuti ključni dogovori za spašavanje

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Svima je jasno da s obzirom na poslovne rezultate i tržišnu utakmicu Konzum ne može otplatiti tražbine, nego samo ponuditi zamjenu duga za udjele u vlasništvu

24.2.2018.
11:12
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Dobavljači Agrokora, među kojima su sve veće domaće tvrtke u prehrambenoj industriji, ne pristaju na otpis duga veći od 30 posto u nagodbi, ali i žele žele ući u vlasničku strukturu Konzuma, i to uz strateškog partnera, trgovački lanac Tommy.

Veći vjerovnici Konzuma spremni su pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele, s tim da Tommy obavi dokapitalizaciju tvrtke, čime bi postao većinski vlasnik Konzuma. Kao uvjet traže da se sve to obavi u sklpu nagodbe, piše Slobodna Dalmacija koja također navodi kako se o tome već razgovaralo te da su postignuti oni ključni dogovori. Takav model trebao i biti platforma na kojoj bi se poslije detaljno uredili vlasnički i upravljački odnosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima je jasno da s obzirom na poslovne rezultate i tržišnu utakmicu Konzum ne može otplatiti tražbine, nego samo ponuditi zamjenu duga za udjele u vlasništvu. Tako dobavljači novim planom u zamjeni tražbina za udjele vide jedinu priliku da naplate što veći dio svojih potraživanja, a pritom im je potreban i strateški partner. Kako je ključni interes sačuvati snažan prodajni kanal, Tommy im se nameće kao idealan (možda i jedini mogući) partner. Istovremeno, Tomislav Mamić nikada, od izbijanja krize u Agrokoru, nije krio interes da uđe u Konzum.

Arhitektura nagodbe dobavljača prihvatljiva je i smatraju je zakonitom i u Udruzi manjinskih dioničara čiji su članovi najavili da će predložiti sazivanje glavne skupštine Konzuma na kojoj će kao točka dnevnog reda biti dokapitalizacija pretvaranjem potraživanja dobavljača u temeljni kapital. Također će biti upućen i prijedlog Upravi Konzuma o pokretanju postupka prikupljanja neobvezujućih indikativnih ponuda vjerovnika za sudjelovanje u dokapitalizaciji Konzuma unosom svojih potraživanja u kapital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, sličan plan kao za Konzum dobavljači imaju i za Tisak, drugu od dvije kompanije koje su cijeli koncern odvukle u minus, gdje bi im strateški partner trebao biti BAT (British American Tobacco), piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo