'ZAGREB ĆE NAPRAVITI ŠTO MOŽE' / Tomašević o astronomskim računima za plin: 'Prepucavanje nikome ne pomaže. Grad i Vlada moraju raditi zajedno'

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najviše pitanja na redovitoj konferenciji za medije dobio je vezano uz cijene plina

1.2.2022.
11:00
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je svoju redovitu tjednu konferenciju za medije.

Na pitanje o računima za plin, Tomašević je rekao da prvo treba stvari razlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za građane je regulirana cijena od države. Nadam se da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti znatan rast cijena plina za građane. Odnosno apsorbirati udar s međunarodnog tržišta. Rekli smo da treba ići i s vaučerima i paketima koji adresiraju energetsko siromaštvo. Da se najviše potroši na najsiromašnije. To nije samo plin nego i struja. Zagreb će napraviti što može. U proračun smo stavili mjere energetskog siromaštva prvi put", kazao je Tomašević.

"Što se tiče povećanja cijena za dio poslovnih korisnika, to je dijelom odgovornost uprave Plinare opskrbe, a dijelom međunarodne situacije. Gradska vlast je u kontaktu s Vladom. Prepucavanje neće nikome pomoći i treba vidjeti koje je rješenje najmanje bolno. Za gradske ustanove pazimo da ne dođe do nikakvih udara zbog cijene plina. Dom u Nazorovoj je državna ustanova i zato grad i država moraju naći zajedničko rješenje", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pazimo da se ne dogode šokovi za gradske ustanove'

"Kod državnih bolnica, one su napravile javnu nabavu s varijabilnim cijenama. Mislili su da će to biti bolje jer nisu mislili da će cijene tako podivljati. Za gradske ustanove pazimo da se ne dogode šokovi koje neće moći izdržati", kazao je Tomašević i dodao da se nada da će naći zajedničko rješenje s državom, ali nije rekao o čemu se konkretno razgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je hitna i nemam puno vremena. Građani su u opasnosti da to osjete nakon što istekne sezona. Država ima sve mehanizme regulacije tog tržišta. Što se tiče Plinare opskrbe, gradska uprava traži rješenje", kazao je Tomašević. Na pitanje hoće li nešto poduzeti protiv bivše uprave Plinare opskrba, Tomašević je rekao da je u tijeku revizija i kontrola prošle uprave. "Jasno je da je to bilo, u najmanju ruku, nesavjesno poslovanje", kazao je Tomašević.

"Na tržištu postoje različiti opskrbljivači i svatko ga može promijeniti. U studenome je ponuđeno poslovnim korisnicima da se raskinu ugovori, neki su to i iskoristili i promijenili opskrbljivača i dobili jeftinije ugovore", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarenje otpadom

Govorio je i o sustavu gospodarenju otpadom.

"Nakon 15 godina što je izgrađeno skladište SOC na području Jakuševca, 15 godina ga nisu stavili u funkciju. Mi smo u svibnju uspjeli ishoditi sve dozvole. I nema potrebe suradnje s privatnim poduzećima. No, što se tiče glomaznog otpada, rekli smo da nećemo više kunu potrošiti na to kod privatnika. I tako će to i biti. Cijeli sustav glomaznog otpada će se gospodariti od gradskog sustava i tako će i biti", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na pitanje odustaje li Zagreb od CGO-a na Resniku i radi ga na Jakuševcu. "Idemo s projektom sortirnice na Žitnjaku. Sva plastika, papir, metal, staklo će se sortirati u sortirnici", kazao je Tomašević i dodao da idu u smjeru što većeg sortiranja. "Idemo prema tome da se Jakuševec kao odlagalište zatvori. Za to trebaju postrojenja i veće sortiranje otpada", kazao je Tomašević. Rekao je kako očekuje da će ovoga mjeseca drobilice biti u funkciji.

Na pitanje kada je plan da se zatvori Jakuševac, rekao je da je cilj do kraja ovog mandata. "Nadam se da ćemo to i uspjeti", kazao je. "Dosad je glomazni otpad bio mljeven i odlagan na Jakuševcu. Trenutno se sortira i oko 50 posto se prodaje. Dosad su to radila privatna poduzeća, a sada to rade gradska", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i povlačenju novca iz Fonda solidarnosti. "Alokacija za Grad Zagreb je prenapuhana. Šteta koja je nastala se ne može financirati po pravilima Fonda solidarnosti. Gledamo kako što više povući za prometnu i drugu infrastrukturu", kazao je Tomašević i dodao kako se nadaju da će se rok produžiti, o čemu pregovara Vlada.

Portal za mentalno zdravlje

Ispred Centra za zdravlje mladih na konferenciji je predstavljena web aplikacija Grada Zagreba ''Mentalno zdravlje'' koju je u rad pustio gradonačelnik Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao gradskoj vlasti nam je jako bitno mentalno zdravlje", kazao je Tomašević i dodao kako je često hvalio projekt Centra za zdravlje mladih te dodao kako su povećali novac za taj centar što je omogućilo zapošljavanje još četvero stručnjaka. "Ovo je jedinstven portal u Hrvatskoj", rekao je Tomašević i dodao kako je glavni cilj projekta da sve vezano uz mentalno zdravlje bude na jednom mjestu. "Epidemija i potres. Imali smo puno stresova. Mentalno zdravlje je svima narušeno, a mladima je možda i najteže", kazao je Tomašević i dodao kako im je uzet jedan dio odrastanja.

Riječ je o projektu koji će služiti kao središnje mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju s obzirom na to da će tim portalom na jednom mjestu biti objedinjeni svi projekti Grada Zagreba i gradskih zdravstvenih ustanova u području zaštite mentalnog zdravlja, koji će na taj način postati vidljiviji i dostupniji za građane. Na portalu su ujedno objedinjene stručne informacije koje će svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa. Predstavnici medija zamoljeni su da se pridržavaju epidemioloških uputa Stožera civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koji su poremećaji porasli u pandemiji, saborska zastupnica Ivana Kekin je kazala da rastu poremećaji kod mladih i starijih osoba, a uglavnom su to poremećaji iz anksiozno-depresivnog spektra.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo