Prvostupanjska presuda / Tomislav Saucha vidno uznemiren izašao iz sudnice: 'Ovo nije politika, ovo je moj život'

Uskok ga je teretio da je uz pomoć tadašnje tajnice Sandre Zeljko lažirao 125 putnih naloga, čime je iz državnog proračuna uzeto 590.000 kuna

16.12.2020.
20:30
VOYO logo

Vidno rastresen - Tomislav Saucha slušao je riječi sutkinje. Razočaranje visinom kazne nije mogao sakriti.

"Molim Vas, nisam u stanju davati izjave, između ostalog, pothlađen sam, hladno mi je, sjedio sam tamo kod otvorenog prozora. Ne znam što da vam kažem", izjavio je Saucha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je i na pitanje kako je sve to doživio s obzirom na to da je sutkinja poprilično na dugačko i na široko obrazlagala presudu i govorila o otegotnim i olakotnim okolnostima.

"Ne mogu komentirati, ovo je tek prvostupanjska presuda, preda mnom je još bitka, sve što kažem može biti loše. Ne mogu, ovo nije politika, ja nisam saborski zastupnik, ovo nije politika, ovo je moj život", ustvrdio je Saucha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok ga je teretio da je uz pomoć tadašnje tajnice Sandre Zeljko lažirao 125 putnih naloga, čime je iz državnog proračuna uzeto 590.000 kuna.

Image
Proglašen krivim /

Saucha nakon presude: 'Pothlađen sam. Sjedio sam pod otvorenim prozorom. Što god kažem, može biti loše'

Image
Proglašen krivim /

Saucha nakon presude: 'Pothlađen sam. Sjedio sam pod otvorenim prozorom. Što god kažem, može biti loše'

Nakon Sauchinog uhićenja, Zeljko je nastavila s istom praksom pa je sama lažirala još 66 naloga u vrijednosti 350.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja je propust cijelog ovog slučaja vidjela i u uredu za opće poslove, pa je Sauchi očitala bukvicu.

"Osim što je sramota i osobna za jednog tako mladog visokog na početku karijere rangiranog državnog dužnosnika i političara koji je posegnuo za ovakvim protupravnim radnjama, ovakva ponašanja štete i svim institucijama državne vlasti i svim nositeljima takvih funkcija", izjasnila se predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godini dana suđenja provedeno je i niz vještačenja. Pogotovo grafoloških koja su pokazala da je na listama Sauchin potpis. 

Ispitano je 50-ak svjedoka. Među njima Davor Božinović, ali i Zoran Milanović koji je na sud u siječnju stigao kao novoizabrani predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vam ništa reći detaljno osim da sam bio, neću reći...šokiran već bijesan, Evo. I dan danas za neke stvari nemam odgovor", tada je govorio Milanović. 

Sandra Zeljko tijekom cijelog suđenja prebacivala je krivnju na sve, iako su svi dokazi upućivali na nju. Uz plave kuverte, pretragom stana otkriveno je 80 skupocjenih cipela ali i luksuzan život koji uz kredite, ovrhe i plaću od 4,5  tisuće kuna - nije mogla imati. Olakotna okolnost bila je jedino što je neosuđivana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedila je pred vratima kao osobna tajnica dva premijera, bila je tajnica predstojnika ureda Vlade dugi niz godina, s punim povjerenjem su joj se ljudi obraćali, a ona je tako ukazano povjerenje besramno i na najgrublji način iskoristila", rekla je Mazalin. 

USKOK je zadovoljan ovakvim ishodom, obrana ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kjučni argumenti su zapravo da su svi svjedoci koji su nešto eventualno izjavili protiv Sauche zapravo duboko involvirani", poručio je odvjetnik Tomislava Sauche, Darko Maržić.

"Ova presuda je jedina moguća bila i jedina ispravna. Što se tiče razloga za žalbu - kazne su razmjerno visoke u zbroju što se tiče Sandre Zeljko ali i Sauche", poručio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je riječ o više kaznenih djela, USKOK se ipak misli žaliti na visinu kazne, jer tvrde - na tako visokom mjestu takve stvari se ne bi smjele događati. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo