Tomislav Karamarko dobio HDZ u svoje ruke

HDZ je dobio predsjednika u drugom krugu izbora. Premda se očekivalo da će Jadranka Kosor ući u drugi krug, to se nije dogodilo.

20.5.2012.
9:12
VOYO logo

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u specijal-201012070191004-Zagreb HDZ-ovci su izabrali novo vodstvo stranke.

specijal-201012070191004-Tomislav Karamarko četvrta je osoba koja će voditi HDZ. Na čelnu poziciju najjače oporbene stranke došao je nakon Franje Tuđmana, te predsjedničkih mandata Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svim protukandidatima koji su pomogli demokratizaciji izborne prakse u našoj stranci. Nitko ne smije biti višak u stranci i zbog toga ću zaboraviti sve ono što mi se desilo u kampanji, ali ću i predložiti da za sljedeće izbore donesemo izborni kodeks jer ono što sam doživio u kampanji posljednjih tjedana je ispod svake razine", kazao je Karamarko u pet ujutro nakon pobjede na unutarstranačkim izborima te istaknuo da mu je osnovni cilj pobjeda HDZ-a najprije na lokalnim, a onda i na parlamentarnim izborima. Kaže da će poraditi i na demokratizaciji stranke.

"Kreće novo doba HDZ-a", rekao je Karamarko, a koaliciji na vlasti poručio da je vrijeme eksperimentiranja s Hrvatskom prošlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek događaja pratili ste na Danas.hr-u: prijepodnevni dio možete pročitati ovdje, a predstavljanje svih kandidata ovdje:

4:41 Konačno su prebrojani glasovi pete i posljednje kutije u kojoj je Karamarko imao 180, a Kujundžić 144 glasa. Karamarko je pobijedio s 970 prema 860 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4:11 I četvrta kutija je savladana. Karamarko je povećao prednost. Vodi za 74 glasa. Trenutno Karamarko ima 790 glasova, Kujundžić 716 glasova.

3:41 HDZ-ovci su napokon prebrojali i glasove iz treće kutije: Karamarko ih ima 224, Kujundžić 208. Dosadašnji ukupni rezultat: Karamarko ima 595, Kujundžić 550 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3:03 Iz druge kutije izvučena su 183 glasa za Karamarka i 173 za Kujundžića. Karamarko nakon glasova iz dviju od pet kutija vodi s 371 glasom. Kujundžić ima 342 glasa.

2:53 Nekome je u dvorani pozlilo, te je u Lisinski došla Hitna medicinska pomoć. Dva bolničara popela su se na kat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2:33 Prebrojani su glasovi iz prve kutije. Karamarko ima 188, Kujundžić 169 glasova.

Tko su najveći gubitnici?

2:00 Glasanje je gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:05 specijal-201012070191004-Jadranka Kosor i specijal-201012070191004-Vladimir Šeks napustili su Lisinski. Navodno nisu glasali u drugom krugu. Oboje su puno izgubili. Kosorica nije više šefica stranke, a Šeks nije uspio postati potpredsjednik.

Brojni su gubitnici cjelodnevnog događanja u Lisinskom. Dovoljno glasova za potpredsjednike nisu dobili mnogi poznati HDZ-ovci poput Ivana Šukera, Đure Njavre, Andrije Hebranga, Ivana Jarnjaka...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0:44 Za potpredsjednike stranke izabrani su Božidar Kalmeta, Dražen Bošnjaković, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner i Dubravka Šuica.

Počelo glasanje u drugom krugu

0:05 Počelo je glasanje u drugom krugu. Delegati biraju između Tomislava Karamarka i Milana Kujundžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23:40 Nakon što je osvojio samo 98 glasova, Domagoj Milošević objavio je na svom Facebook profilu: "Danas sam postavio temelje za svoju političku budućnost! Hvala svima na potpori!"

22:54 Jadranka Kosor nije htjela reći hoće li dati preporuku svojim biračima za koga da glasaju i tko je njezin favorit. Nije željela komentirati ni maratonske izbore, te činjenicu da će sve potrajati do jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosorica se zahvalila svima koji su joj dali glasove.

"Naravno, rado bih da sam i ja u drugom krugu, žao mi je što ne mogu nastaviti ovaj posao i što nisu prepoznali završetak pregovora kao povijesnog cilja. A što se tiče drugog kruga i onih koji su me podržali, glasajte po svojoj savjesti, a ne prema uputama", rekla je Kosor. Na pitanje o primopredaji nije ostavila nikakvu dvojbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću, naravno, čestitati, a svoje stvari ću pokupiti večeras", rekla je Kosor.

Drugi krug tek u ponoć?! Zvižduci u dvorani

22:44 U prvom krugu glasao je 2.001 delegat, bilo je 1.995 važećih listića, pet nevažećih, a jedan nije ubačen u kutiju. Objavljeno je da drugi krug počinje tek u ponoć. Dvoranom su se prolomilo gromoglasno negodovanje i zvižduci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas, moramo tiskati nove listiće, napraviti novi popis birača, treba nam vremena", viče im Zvonko Milas.

Ivan Jarnjak zamolio je za strpljenje i proglasio pauzu do 11 sati i 45 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:19 Jadranku Kosor još nitko nije vidio nakon objave prvih rezultata prvog kruga izbora u HDZ-u.

22:10 U međuvremenu su pristigli i rezultati glasova iz četvrte kutije i pete kutije. Neslužbeno doznajemo da je, kada se glasovi iz pet kutija zbroje, broj glasova za Karamarka dosegao 848. Kujundžić pak ima 523. Kosorica je dobila svega 357, Milinović 169, a Milošević 98 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:49 Kujundžić se rukovao s Karamarkom pred novinarima. Glasanje u drugom krugu počinje nakon 22 sata.

"Očekujem da ću zadržati prednost i pobijediti", rekao je Karamarko za HTV. Kujundžić je uzvratio da su Karamarkovi pristaše dobili ono što su mogli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se glasa po savjesti, a ne po dogovoru", poručio je Kujundžić, koji tvrdi da nema informacija o tome kome će se prikloniti birači kandidata koji nisu prošli u drugi krug. Nakon što je Karamarko diplomatski ustvrdio da će za njegove protukandidate, pobijedi li u drugom krugu, biti mjesta u stranci, Kujundžić je Karamarku u lice odrezao da on ne može biti lider stranke zbog hipoteke Stipe Mesića. Kujundžić je ustvrdio da je bilo ucjena po terenu i da su neki za svoje glasove dobili i po 1.000 eura.

Karamarko: Sad se sklapaju čudne kombinacije i koalicije

21:35 Vodeći Tomislav Karamarko obratio se novinarima i rekao da je generalno gledajući "ovo sve jako dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad se sklapaju čudne kombinacije i koalicije, Prgomet je odličan čovjek", kazao je Karamarko. Rekao je da HDZ treba vratiti korijenima. Najavio je da će biti čvršća opozicija i ustvrdio da Vlada već ruši samu sebe. Odbacio je navode o svojoj obavještajnoj prošlosti koje ističe Kujundžić.

"To više govori o njemu nego o meni", kazao je Karamarko. Naglasio je također da će se već sutra, nakon ove prljave kampanje, svi morati pogledati u oči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:00 Među Karamarkovim pristašama slavlje je sve veće. Procjene su da je osvojio 45 posto glasova u prvom krugu. Navodno se mobiliziraju Kosoričini birači da u drugom krugu glasaju za Kujundžića.

"Ne znam tko će me podržati od birača protukandidata", rekao je Kujundžić.

Pred Lisinski su stigli i aktivisti Građanske akcije s transparentom na kojem piše: "2.017 kandidata za Remetinec!"

Jedan od delegata HDZ-a grubo je izvrijeđao aktiviste riječima: "Pi*ka vam materina, nismo mi zločinačka organizacija!" Nasrnuo je na kameru aktivista i na snimatelja net.hr-a. No, bez većih posljedica.

20:55 Mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a izborio je Drago Prgomet, koji je osvojio više glasova od Ante Sanadera.

Vodi Tomislav Karamarko

20:25 Prebrojane su treća i četvrta kutija. Prema neslužbenim rezultatima iz treće kutije, vodi Tomislav Karamarko, a slijede ga Milan Kujundžić i Jadranka Kosor. Nakon prebrojanih glasova iz treće kutije, Karamarko i dalje vodi. Karamarko je trećoj kutiji dobio 146 glasova, Kujundžić 97, a Kosor 65. Dakle, prema dosad prebrojanim glasovima, Karamarko vodi, Kujundžić i Kosor bore se za drugi krug.

20:00 Stigli su i neslužbeni rezultati druge kutije: Karamarko u toj kutiji ima 163, Kujundžić 100, Kosor 82, Milinović 23, Milošević 20. To bi značilo da su rezultati nakon dviju od pet kutija: Karamarko 331, Kujundžić 196, Kosor 147, Milinović 53, Milošević 36.

19:31 Prema zadnjim procjenama, rezultati prvog kruga bit će poznati oko 22 sata. Za sada je obrađena tek jedna od pet kutija s glasovima. Najviše glasova je navodno dobio Karamarko, a iza njega je Kujundžić pa Kosor. Tomislav Karamarko u prvoj od pet glasačkih kutija ima 168 glasa, Milan Kujundžić 98, Jadranka Kosor 68.

18:25 Određena je pauza do 20:30.

18:00 Birališta su zatvorena. Još uvijek je mali broj ljudi u dvorani, HDZ-ovci ispijaju pivo u kafićima oko Lisinskog. Rezultati prvog kruga, prema procjenama, neće se znati do poslije 20 sati.

Podsjetimo, kampanja za predsjednika(cu) HDZ-a bila je vrlo žestoka. Pale su teške riječi i mnoge optužbe. Favoriti su bili poznati, no nisu bila isključena iznenađenja koja su se na kraju, dijelom, i ostvarila.

Za mjesto šefa HDZ-a borili su se aktualna predsjednica Jadranka Kosor, bivši joj ministri zdravstvaDarko Milinović, policije Tomislav Karamarko i investicija Domagoj Ivan Milošević, te ravnatelj najvećeg kliničko-bolničkog centra u Hrvatskoj, Milan Kujundžić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo