AFERA VJETROELEKTRANE / Ćorić komentirao ozbiljne optužbe, ali na pitanja nije odgovarao: 'Na raspolaganju sam institucijama'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić treba odgovoriti na optužbe da je tražio da se pogoduje investitorima u vjetroelektranu Krš-Pađene

15.2.2022.
16:33
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva, zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić prije sjednice stranačkih tijela HDZ-a u utorak komentirao je prozivke Domagoja Validžića, jednog od osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane. Validžić je bio pomoćnik u Ćorićevom ministarstvu, a osumnjičen je za pogodovanje investitorima u vjetroelektranu Krš-Pađene.

USKOK-u je rekao kako je sve učinio zato što je od njega to tražio Ćorić te ponudio mailove kao dokaz. "Ništa ne znam o dokumentu koji se spominje, morat ću se upoznati s predmetom. Iznenađen sam sa svime. Ali moram reći da sam svim svojim suradnicima, nekad u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, kao i sada u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, nalagao da se radi prema zakonu. Nikada nisam nikome pogodovao", poručio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IMAM MAILOVE' /

Osumnjičenik u aferi Vjetroelektrane u USKOK-u svalio krivicu na ministra Ćorića: 'On je to od mene tražio'

Image
'IMAM MAILOVE' /

Osumnjičenik u aferi Vjetroelektrane u USKOK-u svalio krivicu na ministra Ćorića: 'On je to od mene tražio'

Tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je vodio Ćorić, izdalo je pozitivno mišljenje za vjetropark Krš-Pađene iako, po sumnjama USKOK-a, investitori nisu zadovoljili formalne uvjete, zbog čega je tvrtka C.E.M.P. zadržala status povlaštenog proizvođača struje i tako došla u priliku da zaradi milijune kuna.

Validžić je istražiteljima rekao da ima dokaz da je Ćorić od njega tražio donošenje pozitivnog mišljenja te im kao dokaz ponudio mail, koji je oslao ministru u listopadu 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šefe, u prilogu dostavljam na znanje prijedlog odgovora za projekt VE Krš Pađene te ulazni akt”, stoji u spornom mailu.

Ćorić je kratko potvrdio da je vidio sporne mailove, objavljene na Telegramu, ali da se mora upoznati s materijom. "Bit ću na raspolaganju tijelima i institucijama u svakom trenutku. Predmet je u fazi istrage i dalje ne smijem o tome razgovarati. Dosad nisam imao priliku nešto reći o tome", rekao je Ćorić otkrivši da ga USKOK nikad nije ispitivao o toj aferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Validžić još rekao istražiteljima?

"Dobio sam poziv iz kabineta ministra da dođem na razgovor. Ministar mi je bio direktno nadređen, pa sam i otišao. Pitao me direktno za C.E.M.P.-ov dopis, iz čega sam shvatio da je i on očito dobio neku informaciju s druge strane da taj dopis uopće postoji i da će biti poslan u Ministarstvo", ispričao je Validžić istražiteljima.

Dodao je kako ga je Ćorić tada pitao tko se točno u Ministarstvu bavi dokumentom koji je trebalo izraditi za investitore te rekao da "u konačnici odgovor Ministarstva bude u pozitivnom kontekstu za investitora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao mi je i da mu prije slanja pošaljem odgovor da ga vidi. Sve sam poslao ministru. Za par dana dobio sam odgovor da možemo to izdati. Ministar mi je rekao da to što prije riješimo te da sve napravimo da to bude u pozitivnom kontekstu za investitora", ispričao je Validžić istražiteljima, navodi Telegram.

Što je Validžić još rekao istražiteljima?

Podsjetimo, Validžića je u rujnu 2020. godine vlada razriješila dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar, kao i dužnosti člana Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izvan snage je stavljena Odluka o zastupanju Vlade Republike Hrvatske u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o., od 26. listopada 2017., kojom je Validžić bio imenovan članom te Skupštine.

Validžić je s Josipom Rimac u rodbinskim odnosima. Naime, njegova supruga rođakinja je Josipe Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo