RUŽA O KRIZI VLASTI / Tomašić ne vjeruje u preslagivanje: 'Najbolje bi bilo da odu i Petrov i Karamarko'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Svi koji imaju malo svijesti i malo ljubavi za Hrvatsku neka naprave ono što je najbolje za Hrvatsku', naglasila je

5.6.2016.
12:31
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i europarlamentraka Ruža Tomašić poručila je u nedjelju, komentirajući krizu vlasti, da bi za hrvatske građane i hrvatske nacionalne interese najbolje bilo da Božo Petrov i Tomislav Karamarko podnesu ostavke i "stave nove ljude".

"Ne možemo ići na nove izbore, ne vjerujem u preslagivanje. Ne možemo si dopustiti da idemo na nove izbore, čuli ste da ćemo izgubiti nekoliko milijardi eura, a to sebi ne možemo dopustiti," rekla je Tomašić Hini prije Općeg sabora HKS-a koji se održava u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji imaju malo svijesti i malo ljubavi za Hrvatsku neka naprave ono što je najbolje za Hrvatsku", naglasila je Tomašić.

Premijer Tihomir Orešković zatražio je u petak, 3. studenoga od dvojice svojih potpredsjednika da odstupe nakon što nije uspio smanjiti tenzije između prvog potpredsjednika Tomisava Karamarka i potpredsjednika Bože Petrova, koji je podržao oporbeni prijedlog Karamarkova opoziva iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je u subotu rekao da je HDZ sklon preslagivanju većine u Saboru i najavio da će HDZ, ne podnese li Orešković ostavku, pokrenuti proceduru njegova opoziva. Čelnik Mosta Božo Petrov je pak poručio da političku odgovornost snosi Karamarko.

'Dobro da se nismo priključili desnoj koaliciji' 

Tomašić je u nedjelju, na Općem saboru stranke, priznala izborni neuspjeh konzervativaca na parlamentarnim izborima, ali i ocijenila da je dobro da se stranka nije priključila pobjedničkoj desnoj političkoj koaliciji jer bi je ta pobjeda u konačnici skupo stajala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je teško raditi noseći teret izbornog gubitnika, naša bi pobjeda u sklopu velike, desne koalicije bila Pirova pobjeda i na kraju bi nas skupo koštala, što pokazuju događaji oko Vlade i sve afere koje su isplivale od formiranja vlasti", ocijenila je Tomašić, čiji je rad, odnosno izvješće, dobilo jednodušnu potporu 680 izaslanika.

Tomašić tumači kako bi priključivanjem spomenutoj koaliciji konzervativci bili trajno kompromitirani, "umočeni u blato od kojega se teško može oprati". Stranka, napominje, još nije jaki brend, nema jaku infrastrukturu i stabilno biračko tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako, još uvijek imamo stranku, imamo priliku profilirati se, izgraditi jaku bazu i pronaći trajno svoje mjesto na desnom političkom spektru", rekla je Tomašić stranačkim kolegama.

Rekla je kako je "nekolicina kolega" nakon izbornog neuspjeha napustila stranku, ali i naglasila kako su oni koji su ostali "stisnuli zube, uspravilo čelo" i odabrali teži put, put vjerodostojnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I danas nas i u zemlji i inozemstvu prepoznaju kao one koji ne prodaju vjeru za večeru, niti svoje vrijednosti za nekoliko fotelja. Danas svi vide zašto smo se maknuli iz lošeg društva, a uskoro će vidjeti da je u hrvatskoj politici moguće stvoriti uspješnu stranku, stranku koja radi na pošten, vjerodostojan i domoljuban način", rekla je predsjednica HKS-a.

Govoreći o razlozima izbornog neuspjeha stranke, priznala je da je bilo pogrešaka u pripremi i realizaciji izborne kampanje, ali i naglasila da je najveća pogreška što je stranka uopće izašla na izbore. "Stvaranje stranke na desnici koja biračima želi ponuditi nesto novo i drugačije, težak je posao koji se ne može uspješno odraditi preko noći", rekla je Tomašić i zahvalila članstvu na potpori i suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo